Tirsdag 17.10.2017 kl 10:46


Annonse: Biltema

Husk redningsvest til hunden

Skrevet av: Inger Lise Walle

For oss mennesker er det påbudt å ha på redningsvest i båt, men den kan også redde livet til våre firbeinte venner. I tillegg er vesten et ypperlig hjelpemiddel til trening av hunden.


Det er en varm vårdag i Arendal, og den siste tiden har tydeligvis båtfolket fått fart på vaskingen, pussingen og de andre forberedelsene som skal til før båten kan sjøsettes. Det er snart duket for en ny skjærgårdssommer.

Jeg er på vei til Biltema for å få tak i en redningsvest til engelsk setteren min, Evi. Hun er veldig glad i å være med både i båten og på hytta, og hun trenger ny redningsvest. Hun kunne ikke bli med i bilen, sola steker nemlig, og jeg hadde aldri tilgitt meg selv om hun hadde blitt overopphetet i bilen mens jeg drev med andre ting. Derfor er jeg litt spent på om jeg finner riktig størrelse til Evi, selv når hun ikke er med.


Lett som en plett

Jeg går bort til hundehyllen, og finner redningsvestene raskt. De er i signalfarget oransje. Det er viktig at de har sterke farger. Ikke for at man skal finne dem i hylla på Biltema, men for at man raskt skal kunne finne hunden i vannet.

Det kommer en hyggelig dame bort, og lurer på om jeg trenger hjelp. Jeg forklarer henne hva jeg er ute etter. Hun spør hvor mye Evi veier. Redningsvestene går nemlig på kilo. Siden Evi veier 19 kilo skal hun ha «large», den som går fra 15-25 kilo.

Da var det bare for meg å traske til kassen, og betale de 199 kronene det var for vesten. Jeg tok vare på kvitteringen, for skeptiske meg ville ha mulighet til å bytte om den ikke passet.


Signalfarget trygghet.

Klar for båt, brygge og bading

Vesten passet perfekt, så å spare på kvitteringen var helt unødvendig. Den var myk og god. Evi er nemlig av typen som fryser om hun ikke liker noe. Da står hun som en statue, og beveger seg ikke en millimeter. Kaster bare stygge blikk på matmor.

Denne var tydeligvis innafor, for hun løp rundt og forventet nok at båten skulle komme kjørende på plenen når som helst for å plukke henne opp. Og bare noen dager etter skulle vi på tur, vi skulle kjøre båt ut til ei hytte. Evi var selvskreven passasjer og turkamerat.

Jeg tok på henne vesten, som festes med en polstret stropp rundt halsen, og to polstrede stropper rundt magen. Disse kunne jeg enkelt justere slik at den satt best mulig på Evi. På oversiden av vesten er det to reflekser, håndtak og to festepunkter for kobbel. I tillegg er det ei lita lomme med glidelås, passe stor til kobbel.


Stabilt og greit å svømme med flytevest.

Vitne til en tragedie

Kall meg gjerne en hønemor. For du tenker kanskje at redningsvest til hund er helt unødvendig. De fleste hunder svømmer jo automatisk i vann, så det finner de sikkert ut av når de havner i vannet. I de aller fleste tilfeller vil det også helt sikkert gå kjempefint, men hva med den ene gangen det ikke går bra?

Et vennepar av meg svømmetrener hundene mye om sommeren. De bor rett ved et tjern, og har en båt der som de bruker til trening. Hundene svømmer etter båten, og det blir noen tusen meter før de får komme i land.

Men en dag gikk det galt. Eieren merket ikke at en av hundene kom opp på siden av båten. Om den fikk et slag av åren, eller om den på en annen måte havnet under båten, er ikke godt å si. Men hunden druknet.

Jeg satt på brygga sammen med min hund og kona, og ble vitne til ulykken. Vi så ikke nøyaktig hva som skjedde ute på tjernet, men skjønte raskt at noe var galt. Alle hundene ble løftet opp i båten, og vi ble ropt på. Det var uheldig, grusomt, og forferdelig vondt. Han ble bare tre år, og var en flott hund.


Evi vil helst ikke gå glipp av noe, med flytevest er det ikke farlig om de går rundt og må svømme.

Trygghet for aktiv hund

I båten på vei til hytta sitter Evi foran i båten, som den dronningen hun er. Hun følger med på måker, andre båter, og folk. Av og til vil hun ha litt kos.

Vel fremme på hytta skal hun helst være med på alt. Om noen skal ut og padle litt, vil hun være med. Om hun blir lei, hopper hun på vannet og svømmer til land. Hun kan også finne på å ta en liten svømmetur for å kjøle seg ned.

Så lenge vi er ved vann, er flytevesten på.

Evi er nå syv år gammel, og på papiret er hun blitt senior. Det er viktig å holde maskineriet i gang, og svømming bruker vi til å trene kondisjon, styrke og smidighet, men uten belastning. Det er noe hun har drevet med hele livet, og som hun er trygg på.

Jeg er overbevist om at det er flytevesten som har gjort henne så trygg i vann, og jeg ville aldri vært foruten. Hunden skal også være trygg og sikret i nærheten av vann.

Flytevest får du tak i på alle varehusene til Biltema.
Hunden login

Temalinker