Tirsdag 17.10.2017 kl 12:18


Måtte ha operasjon

Skrevet av: Inger Lise Walle

Stompa måtte dra til Oslo for operasjon. Skulderen ville ikke bli bra av seg selv.


I denne serien blir vi kjent med pointeren Stompa. Han har hatt en uheldig start på livet. Som minstemann i valpeflokken måtte han ha litt ekstra omsorg. Så var han uheldig å rev av klokapslen og nerven, da var han bare fire måneder. Videre fikk han en skade i senefestet ved albuen. I tillegg spiste han like godt et halsbånd. Stompa har måtte være mye i ro i sitt unge liv. Men det skulle dessverre ikke stoppe der. Stompa falt i gangen hjemme, og fikk diagnosen medial shoulder instability.

LES OGSÅ: – Ta halthet på alvor


– Jeg var ikke hjemme, men jeg har blitt fortalt at det var grusomt. Stompa skulle bare ut på do, og hadde god fart i gangen. Alle som kjenner Stompa vet at han er en loppe med mange rare krumspring. Han sklir og faller på siden. Han hylte så fælt, men verken samboeren min eller søsteren min kunne finne noe galt. Jeg kom hjem dagen etter, og jeg så det var noe i veien. Han virket halt på venstre frembeinet, forteller eier, Ingrid Margrethe Bjåen.

Ingrid og Stompa dro til veterinæren, og veterinær Oddrun Runde kjente på ham. Det var helt klart noe galt, og sammen dro de til spesialist i hovedstaden.

– Jeg tenkte nok ikke så veldig mye over hvor mye arbeide det kom til å bli i ettertid før operasjonen. Men det streifet så klart tankene at det kunne bli veldig utfordrende å holde ham i ro igjen. For han har virkelig lopper i blodet, forklarer Ingrid. 


Operasjon i Oslo

Inne på AniCura Dyresykehus i Oslo jobber Peder Haaland, og det var han Stompa skulle besøke. Haaland driver med halthetsutredning, ortopedi og kirurgi.

I følge AniCura sin hjemmeside er han en av Europas dyktigste veterinærer innenfor artroskopi.

Haaland har utført det meste innen kirurgiske inngrep. Blant annet artroskopier, som da er kikkhullskirurgi. Haaland har gjennomført mer enn 3000 artroskopier, og mer nærmere 2000 korsbåndsoperasjoner.

– Jeg visste at Stompa var i gode hender, og jeg var heldig som hadde min egen veterinær med. Hun var med inne, og fulgte Stompa. Så det var veldig betryggende, og hun oppdaterte meg om hva som ble gjort, forteller Ingrid.

Stompa ble artoskopert i skulderen. Leddbånd og leddkapsler på innsiden av skulderleddet ble strammet opp ved en termisk kapsulorafi. Dette inngrepet skulle gjenopprette stabiliteten og hindre unormal bevegelse i skulderen.

Bilde inne i Stompa sin skulder.

Stompa med vesten på. Den hindrer ham å begrense bevegelsen i skulderen.

Syntes synd på Stompa

Da Stompa var ferdig operert var Ingrid klar over at veien tilbake kom til å bli lang.

– Jeg lurte noen ganger på om dette var riktig å gjøre. Å holde en så ung og aktiv hund i ro, og trene så forsiktig og gradvis opp var jeg ikke helt sikker på. Men jeg hadde fått tak i en vest, som skulle forhindre skulderen til å bevege seg utover. Den fikk han på med en gang, og den gav meg litt trygghet, forteller Ingrid.

Før Stompa kunne dra fra Oslo skulle det bli gått igjennom opptreningsplan, og litt om hva man kan forvente de første ukene.

– Det var først da jeg begynte å syntes synd på ham. Han hadde vært så mye i ro, og en unghund med masse energi trenger å få brukt seg litt. Jeg husker at jeg skulle lufte Stompa på vei hjem, og akkurat da var jeg veldig usikker på om jeg hadde gjort det riktige. Jeg var kjempe nervøs, og redd for å gjøre noe galt, forklarer Ingrid.

Hunden.no skal følge Stompa og Ingrid videre på veien mot å bli en fult fungerende fuglehund.

Du kan lese de andre artiklene i serien HER.
Hunden login

Temalinker