Tirsdag 19.09.2017 kl 14:07


Underskriftskampanje mot uetisk avl

Skrevet av: Inger Lise Walle

Til nå har over 1500 veterinærer signert veterinærforeningens opprop mot avl de mener gir mange hunderaser store smerter og helseproblemer. Cavalier King Charles Spaniel blir spesielt trukket frem.


Veterinærforeningen vil ha slutt på avl av hunder for å oppnå et bestemt utseende som går på bekostning av dyrenes helse.

– Altfor mange hunder i Norge fødes med en anatomi som gjør at de har veldig dårlig helse. Dette er viktig å få oppmerksomhet rundt dette slik at ikke dyr blir født til lidelse, sier Torill Moseng, president i Den norske veterinærforening, til NRK.


En av Norges mest populære raser

Blant annet blir Cavalier King Charles Spaniel nevt i oppropet, som er en av Norges mest populære hunderaser.

Disse hundene blir ifølge veterinærene ofte født med kronisk hodepine, fordi de er avlet fram med skaller som er for små til hjernen.

Dyrevelferdsloven fast at det ikke skal drives avl som påvirker dyrs fysiske eller mentale funksjoner negativt.

– Men det er tydelig at loven ikke følges opp med nok kraft. Nå må holdninger skjerpes og myndighetene fremme nye tiltak, uttrykkes det i oppropet.


Avlet på feil grunnlag

Andre raser sliter med ledd i feil vinkel, skjøre knokler, alvorlige puste­problemer, hudproblemer, hornhinne­betennelser, infeksjoner, problemer med å føde naturlig, heter det i protestbrevet.

I noen tilfeller blir pengene viktigere enn etikken, mener Moseng.

– Slik vi ser det, så er det noen oppdrettere som lar det kommersielle gå foran. Ikke alle, men noen oppdrettere gjør det, sier hun til NRK.


Kennelklubben er uenig

Norsk Kennel Klub, som organiserer hundeeiere og oppdrettere, ønsker ikke å stille til intervju, men skriver i en e-post til NRK at de avviser at oppdrettere styres av kommersielle interesser, og ikke hundenes velferd. Klubben sier de også jobber mye med å kurse oppdrettere i avl.

Dyrevelferdsloven uttrykker klart at det ikke skal drives avl som gir hunder fysiske eller mentale problemer. Men loven håndheves ikke godt nok, mener Veterinærforeningen.


Mattilsynet bekymret

Mattilsynet holder med Veterinærforeningen, og er bekymret for avlen innenfor noen raser. Likevel mener de holdningsarbeid er den beste metoden for forbedring, ikke straff:

– Tilsyn med alle oppdrettere vil være veldig krevende, både for å avdekke hvem som driver uetisk og å klare å gjennomføre tilsyn rent praktisk, sier seksjonssjef Torunn Knævelsrud i Mattilsynet til NRK.

Ved å være mindre opptatt av hundens utseende, og mer opptatt av helse, mener Veterinærforeningen at hundekjøpere selv kan ta ansvar.
Hunden login

Temalinker