Tirsdag 17.10.2017 kl 10:54


Bekymret for å bruke flåttmiddel

Skrevet av: Inger Lise Walle

Veldig mange hundeeiere velger å beskytte hundene sine mot flått, men det er også mange som er redd for at det fører til alvorlig sykdom.


Flåtten befinner seg stort sett i sør av landet, men den kryper stadig lengre nord. Flått er et helt vanlig hverdagsbilde for mange hundeeiere, da disse blodsugerne gjerne bruker hundene våre som vert. Heldigvis finnes det forskjellige medikamenter som skal hjelpe hunden mot disse, men det er ikke alle som tør å bruke det.

Jeanette Heddy Johansen tør ikke bruke middelet etter advarsler hun har sett på sosiale medier.

– Jeg har sett alt for mange videoer på internett, og hørt om alt for mange bivirkninger som ikke Bravecto kan gå ut å forsvare, sier Johansen til NRK.

Hun avler på sine to hannhunder, Jippi, av rasen Tervueren, og Titan, av rasen Malinois.

– Jeg er ikke villig til å ofre helsa og avlstilstanden på mine hunder for å bruke Bravecto, sier hun.


Omdiskutert flåttmiddel

Bravecto har de siste årene tatt markede med storm. Det er en tyggetabelett, som smaker godt. Med den så vil hunden kunne bade, dusje og leke trygt med andre hunder og dyr, uten at effekten blir mindre. Effekten holde også i 12 uker.

Tabeletten fungerer slik at flåtten biter seg fast på hunden, men dør kort tid etter.

Noen sverger til Bravecto, mens andre er skeptiske og mener hunder har blitt syke av middelet.


Ikke noe sammenheng

Veterinær ved AniCura Vågsbygd, Sigurd Bjørtvedt, kan ikke bekrefte at det er noen sammenheng mellom flåttmiddelet og alvorlig sykdom hos hund.

– Hvis man skal undersøke en slik påstand må man se på et likt antall hunder som får medisinen og som ikke får medisinen, og da kan man ofte finne helt merkelige resultater, forteller Bjørtvedt til NRK.

Seniorrådgiver og veterinær hos Statens Legemiddelverk, Hanne Bergendahl, forteller at meldte bivirkninger kan være vanskelig å bekrefte.

– Det er veldig viktig å være klar over at sammenhengen mellom en meldt bivirkning og et legemiddel kan være vanskelig å påvise. Man må også utelukke andre mulige årsaker for reaksjonene, sier hun til NRK.


Ønsker at Bravecto kommer på banen

På Facebook kommer hundeeiere fra hele verden med historier og bivirkninger etter de har forsøkt flåttmiddelet. Alt fra nyresvikt til epilepsianfall og hjerteproblemer.

Hundeeier Jeanette Heddy Johansen håper ikke advarslene hun ser på sosiale medier er propaganda.

– Det unner jeg jo ingen. Jeg håper at Bravecto kan komme på banen og forsvare legemiddelet sitt, sier hun.


Følger norsk lov

Nordisk markedssjef for smådyrproduktene i MSD Animal Health, Hilde Mosand forsvarer kritikken med at de i følge norsk lov ikke kan uttale seg direkte til hundeeiere, men kun til de som skriver ut resepter.

– Dette er jo en ekstra sikkerhet for at dyreeier får nøytral og uavhengig informasjon, forklarer hun og understreker at de ikke ønsker å holde noe skjult.

Videre sier Mosand at hun forstår at hundeeiere blir forvirret og skeptiske når de hører om andre som sier de har opplevd alvorlige bivirkninger.

– Vi må forholde oss til den vitenskapelig kunnskap og forskningen som vi har. Det viser at det ikke er konstatert noen alvorlig bivirkning ved bruk av Bravecto, forteller Mosand til NRK.


Anbefaler flåttmiddel

et finnes mange forskjellige flåttmidler for hund på markedet, og i følge veterinær Sigurd Bjørtvedt kan alle gi ulike bivirkninger. Likevel anbefaler han å beskytte hunden mot flått.

– Veid opp mot alle ulempene som følger med flåtten så tror jeg det er veldig fornuftig å bruke et flåttmiddel, avslutter han til NRK.
Hunden login

Temalinker