Tirsdag 17.10.2017 kl 11:04


En liten oppfordring til det norske folk

Skrevet av: Inger Lise Walle Foto av: Privat

Å trene sammen, inspirere hverandre, hjelpe hverandre frem og ha det gøy. Da blir hundesport mer enn vanskelig teknikk.


Monica Wickstrøm dro på International Obedience Camp (IOC) i Tyskland. Nå omtaler hun det som noe av det mest inspirerende hun har vært med på.

 – For et års tid siden fikk jeg forespørsel om å være instruktør på IOC. Jeg visste ikke helt hva det innebar den gangen, men for en tur. Jeg er ydmyk for de som har stått for dette arrangementet på dugnad. For et engasjement, og for en energi med harmoni, og ikke minst omsorgsfulle personer med hjertet på rett plass. Men også strenge på kriteriene i et tett program, forklarer Wickstrøm.

Tanken bak IOC er å heve nivået i internasjonal lydighet. Tilstede var det deltakere fra 18 forskjellige land. Tidligere verdensmester, nordiske mestere, europamestere og dommere. De var tre fra Norge som tok turen nedover.

– Det sosiale på kveldene var utrolig hyggelig. Sjeldent får man satt seg ned og pratet med de man har sett på og hilst på i mesterskap i alle år, uten å egentlig vite hvem disse menneskene virkelig er. I tillegg er jeg svært imponert over engasjementet og perfeksjonismen til hun som hadde hovedansvaret for arrangementet. Hun er bare 18 år. Slikt står det respekt av, forteller Wickstrøm.


Alt handler om utvikling

Hver dag hadde et tema, med foredrag og praktisk del. Wickstrøm var med som instruktør.

– Allerede dag én fikk jeg meg en god vekker. Etter denne dagen forsto jeg at vi i Norge er i ferd med å bli tatt igjen både på kunnskap, holdninger og utførelsen av øvelser i konkurranseringen. Alt handler om utvikling, og jeg ser helt klart at mitt tema, det mentale, brukes mye mer som et verktøy ute enn hjemme i Norge, forklarer hun.

Videre forklarer Wickstrøm at det er en veldig spesiell følelse av lykke å instruere hundeførere på høyt nivå.

– Min tanke var at noe må jeg ha gjort rett siden jeg nå står her med headset, og skal instruere hundeførere på landslagsnivå i andre land. Og det med min «Petter Solberg – engelsk», forteller hun oppstemt.

Hun understreker også at vi har mye å hente fra andre grener.

– Min oppfatning og det jeg har opplevd hjemme i det siste når jeg har trent både freestyle, bruks og IPO, er at har vi kan ha tendenser til skylapper innen lydigheten. Vær åpen for utvikling er mitt budskap, sier Wickstrøm.


Gi og du får tilbake

Wickstrøm er svært opptatt av det mentale, og hvordan dette påvirker hunden.

– Hunder plukker helt klart opp energien til føreren, og resultatet blir deretter. Ofte er vi mennesker stresset, og redd for å gjøre feil. Det er så mye mer moro å slippe opp, og ha det gøy sammen med hunden. De firbeinte speiler oss, forklarer hun.

Selv om Wickstrøm har stort fokus på dette både på konkurransebanen, trening og når hun instruerer, trenger selv hun en påminner av og til.

– 15 minutter før flyet hjem fra Tyskland skulle lette, hadde vi enda ikke funnet ut hvor vi skulle sjekke inn hundene. Da ble løpesettet mitt raskere, men heldigvis fikk jeg en påminner av en i reisefølge. «Tenk på hundene som nå kopierer din energi, og som senere skal sitte alene på flytet». Jeg fikk roet meg ned, og endret mentalitet, forklarer hun.


Hjelpe hverandre til å bli gode

Etter dagene i Tyskland kom Wickstrøm hjem med en helt ny «verktøykasse». Hun uttrykker hvor heldig hun er som har fått lov til ta del i IOC, og hvor mye hun gleder seg til å ta i bruk det hun har lært.

– Lydighet handler om mer enn teknikk. Det er viktig å dele og spre glede i sporten. Selv om vi konkurrere på toppnivå, så har vi det gøy på trening. En liten oppfordring til det norske folket; slipp opp, og ha det gøy. Uansett hvilken hundesport du driver med, sier hun.

HER kan du lese mer om IOC i Tyskland.
Hunden login

Temalinker