Tirsdag 19.09.2017 kl 14:23


På reise med hund

Skrevet av: Inger Lise Walle Foto av: Eirik Luka

Jula nærmer seg, og mange skal dermed ut å reise. Skal du reise med hund, burde du begynne å planlegge, for alternativene er ikke særlig gode.


I hvert fall ikke for store hunder.

Maria Beike er fra Arendal, men studerer i Bergen. Der bor hun sammen med hunden sin Sonny, som er en blanding av border collie og schæfer. Å komme hjem til julefeiring er en utfordring hvert år.

– Det er ikke lett å reise med hund. Tog har vært vår beste løsning. Jeg har delt opp togturen for å få lufteturer til Sonny, selv om det blir dyrt ettersom jeg må kjøpe ny billett for hvert tog. Sonny kan ikke bare sitte på samme plass i mange timer, det er ikke bra for ham.  Jeg har prøvd å ta buss en gang, men der er det utrolig trangt, og reglene er veldig strenge. Fly har jeg også tatt noen ganger, men da må Sonny i lasterommet, noe jeg ikke liker så godt, forteller Beike.


Fordel med liten hund

Trine Gru Sande og chihuahuaen Mike må reise samme strekning for å komme hjem til jul. De ser mye lysere på turen.

– Vi reiser stadig hjem på besøk, helst tar vi fly til Kjevik, men vi har også tatt både tog og buss. Det er ikke noe problem å reise med Mike, han er så liten, og tar nesten ingen plass. De fleste syntes bare han er søt, forklarer Sande.


Reise med fly

De fleste norske flyselskapene tilbyr å frakte dyr med på reisene deres.

Skal hunden være i kabinen må den oppholde seg i bur under hele reisen. Buret må være så stort at hunden kan stå oppreist, snu seg, og kunne legge seg i en naturlig posisjon. Mange flyselskap har en totalvekt på buret, den kan variere, men det mest vanlige er åtte kilo med hunden inni. Veier det mer enn det, må hunden og buret fraktes i lasterommet, men det koster som regel mer, omtrent 240 kroner. Kan hunden bli med inn i kabinen koster det rundt 160 kroner.

Godkjent reisebur må du som eier selv ordne.


Reise med tog

NSB tilbyr hundeeiere å reise med hund. Hunder som har en skulderhøyde lavere enn 40 centimeter reiser gratis sammen med eier. Har hunden en skulderhøyde over 40 centimeter må du betale 50 prosent av ordinær voksenbillett.

Hunden må oppholde seg på gulvet under hele reisen, og må være forsvarlig bundet. Det finnes avdelinger der hunder ikke har adgang, gi derfor beskjed når du bestiller billett til deg selv, at du ønsker å ha med hunden din.

Førerhunder i tjeneste, eller under opplæring, reiser gratis, men må følge samme reglene som andre hunder.


Reise med buss

Noen busselskaper tillater å ha hunder ombord på reisen, men må vike dersom det er passasjerer med astma eller allergi. Det er ikke lov å ha hunden i setene, og den må være i bånd under hele reisen. Er det en liten hund som ikke kan være på gulvet, skal den oppholde seg på eierens fang, enten i et bur eller i en kurv.

Små hunder som kan oppholde seg på eierens fang, reiser gratis. Større hunder må som regel betale barnebillett.

Førehunder og politihunder i tjeneste eller under opplæring, kan reise fritt og gratis.

Lykke til, og god tur.
Relaterte artikler

Temaside

Reiser

Friere flyt gir økt smittefare

Etter at det ble enklere å ta inn kjæledyr til Norge, er det blitt påvist flere smittsomme sykdommer som tidligere var ukjente her i landet. Noen av dem er mer skadelige for mennesker enn dyr.

Les mer

Skal du reise utenlands med hunden?

Hele åtte av ti nordmenn med seg hunden på ferie. Om du har tenkt å ta med hunden din over landegrensen, er det et par saker du må huske å ha i orden.

Les mer

Endringer i regelverk for pass til hunden

Den 1. juni trer nye EU-regler i kraft i Norge. Dette innebærer blant annet et krav om ny passtype for ferierende hunder som ikke har pass fra før.

Les mer

Lurt å ha med på langtur

Du skal på langtur med hunden, men er usikker på hva du skal pakke i sekken. Kristin gir deg noen tips.

Les tipsene

På reise med valp

Å kjøpe hund i utlandet er ikke så vanskelig som mange tror, du må bare vite hva som forventes av deg, skriver Rikke som nylig kjøpte valp fra Danmark.

Les bloggen

Avliver hundene i stedet for å betale

Dersom du forsøker å passere Finland med hund uten papirer, vil det kunne ende ille.

Les mer

Kan klemme hunden ihjel

Riktig bur i bil er viktig. Det skal ha god lufting og ikke minst tåle en trøkk.

Les mer

Skjønte du det var en spøk?

I går var det 1. april, og hva er vel dagen uten en lite aprilsnarr?

Les mer

Sekken pakket for tur?

Mange vurderer å ta med hunden på sommerferie, men har du kontroll på hvilket utstyr du bør ha med på tur? Også til din firbeinte venn?

Les mer

Mattilsynet stopper innførsel av valper

Tidligere var det mulig å kjøpe valp i utlandet og ta den med hjem uten vaksine. Nå er det slutt og fra 1. mars i år ble det forbudt å innføre valper under tre måneder til Norge.

Les mer

Hunden login

Temalinker