Søndag 24.09.2017 kl 19:40


Forbered deg best mulig før jakta og jaktprøven:

Ingers verste jakt- og jaktprøvetips

Skrevet av: Inger Handegård Foto av: Handegård, M. Houge og E. Getz-Wold
Høst - jakt - jaktprøver. En herlig tid for både eier og hund?

Det er jakttid og nå på høsten er det også sesong for jaktprøver. Mange hundeeiere er spent på hvordan hunden kommer til å fungere på praktisk jakt eller på prøve, og forbereder seg så godt som de kan. Her er noen "gode råd" som jeg har hørt opp gjennom årene som dommer, instruktør og oppdretter. ..


Gir du hunden klar beskjed om hva som forventes av den, går det bra selv med minimalt med trening.

Få orden på lømmelen på den siste treningsrunden

Har du ikke fått tid til å trene hunden eller ikke fått treningen helt til, er det nå på tide å ta tak i problemet og få løst det en gang for alle. På med langline og elektrisk dressurhalsbånd. Når hunden gjør feil forklarer du den at slik oppførsel ikke er aksepterbar. Jaktegenskaper skal jo være medfødt hos den rasen som du har, så dersom tingene ikke fungerer som de skal er det bare fordi at hunden er trassig og ulydig.

Dersom hunden løper etter fuglen når den skal reise eller den støter, må det kraftig lut til. Dersom den ikke vil hente apporten finnes det mange gode oppskrifter som sikrer deg en god apportør i løpet av ei uke. Dersom den ikke kommer på innkalling er langline og strøm en god måte å fortelle hunden at du kan nå den selv på avstand. Dersom den ikke vil uti vannet så kast den uti og sett krav. Dersom den ikke går sporet så fortell den at slik unnaluring aksepteres ikke!

Snakk høyt og tydelig. Dersom din stemme blir sår og hes så er det et lite problem i forhold til det å ha med seg en ulydig hund på prøver og jakt...


Formen kan forberdes betraktelig etter et par dager med hardmosjon.

Få hunden i form

Dersom hundens kondis ikke er som den bør være, må du skynde deg med å gjøre noe med dette. Et par virkelig lange og gode sykkelturer skal til. Å sykle på asfalt er det mest behagelige for deg. Alternativt kan du finne en god skogsbilvei og slippe hunden ut der og så kjører du etter den i passende fart i en liten time.

En virkelig mager hund løper mye fortere enn en som har litt kjøtt og flesk på sidebeina. Hold igjen på maten og få vekta ned slik at hunden orker å løpe langt og lenge.

Dersom du har en litt storgående hund kan det omvendte være en god løsning. Gi hunden så mye mat og så lite mosjon at den ikke orker å løpe veldig fort og veldig langt.


Gode hunder tåler det meste.

Gå over til et høyoktanfôr første jaktdagen

Et fôr som inneholder mye fett og energi er bra for den jaktende hunden. Har du en ordentlig hund og ikke et persilleblad, tåler den godt at du skifter både energimengde og merke den dagen du starter å jakte. Øk også mengden mat til det dobbelte. Hunden trenger mye mat for å fungere en uke eller to på jakt.

Pass på at du ikke gir hunden frokost eller mat i løpet av jaktdagen. Da blir den bare tung og treg. Gi all maten i en stor porsjon når du er vel hjemme om kvelden. Da får den noe i magen som den kan sove på.


Fjern all overflødig pels. Husk: den vokser snart ut igjen.

Klipp bort unødvendig pels

Spesielt viktig er det å klippe potene. Bruk gjerne et helt kort skjær og en elektrisk klippemaskin slik at du får bort alt hår på potene. Dersom hunden blir sår på potene så går det over i løpet av et par dager.

Er klørne lange så klipp dem korte dagen før du reiser. Ikke bry deg om det kommer litt blod når du klipper. Det går seg fort til når hunden får løpt litt på fjellet. 


Tøffe hunder skal ikke dulles med

Hunder har god nok pels til å klare seg godt selv om været er surt og vått og hytta er kald og glissen. Legg den våte, stinkende hunden et sted der den får ligge i fred og ikke forpester hytta.


Ikke nøl å skyte for unghunden. Det å få med seg viltet hjem er hovedmålet med jakta!

Tidlig krøkes som god krok skal bli

Dersom hunden din ikke er så gammel ennå, kan du likevel ta den med på jakt. Den erfaringen den får nå som ung, vil bare gjøre godt når den blir eldre. Det er jo ingen problemer med en valp på hytta om kvelden. Går du bare langt nok med den, sovner den jo som en stein når dere er tilbake igjen om kvelden.

Husk også at det er mye lettere å stoppe en liten valp enn en litt eldre pøbel. Dersom hunden din løper ukontrollert etter fugl, har du nå muligheten til å skrike høyt til den eller løpe etter den og ta den fatt.


Kvelden før prøven er det sosial samling

Visst er det moro å treffe igjen alle kompisene som du møtte på fjorårets prøve! Unn deg selv en virkelig fest og slå deg løs. At du ikke kommer deg i seng før utpå morgenkvisten og trolig ikke er kjørbar, gjør jo ikke noe. Det er jo hunden som skal gjøre jobben på prøven, ikke du.

Benytt anledningen til å få trent hunden litt når som du har mange gode kompiser som kan komme med gode treningstips. Når de har fått en liten skarp en innabords er de mer villige til å dele de beste treningstipsene med deg! Natta er lang så dere får tid til mye trening.

Dersom du ikke vil feste kan du kjøre om natta frem til prøveområdet. Hundene ligger jo og sover i bilen likevel. Selv den bilsyke hunden slapper mye bedre av i bilen enn å ligge på et fremmed sted. 


Regelverk er som bruksanvisninger

Man leser dem ETTER at man har problemer og står fast. Ikke bry deg om å lese regelverket for den prøven du skal trene mot og starte på før du begynner. Regelverkene ligger rett nok lett tilgjengelig på NKK's hjememside, men sslik lesing har du ikke tid til. Du kan snappe opp de viktigste momentene ved å høre på andre. De du trener sammen med og diskuterer med, har sikkert full kontroll over hva som hunden skal prøves i og hvilke kriterier den skal bedømmes etter. Da slipper du alt arbeidet med å lese.


Det er utrolig hvor mye rart dommere kan henge seg opp i!

Dommere er de største idiotene som går i to sko

Selve prøvedagen før du starter kan du gjøre to ting. Du kan fortelle dommeren hvilket prakteksemplar av en hund du har. Fortell om de titlene og de premieringene den har oppnådd. Dersom den ikke har særlig med resultater å vise til, kan du fortelle om foreldrenes resultater og har du kjøpt den fra en kjent oppdretter kan du jo fortelle dette. Kanskje du kjenner en annen dommer? Da kan du jo gi inntrykk av at dere to er gode kompiser.

Det andre alternativet er at du er ærlig og forteller hvor liten tid du har hatt til å trene hunden din og hvor jævlig dårlig det gikk på den siste treningsrunden. Legg ut i det vide og brede om hvilke problemer dere sliter med og at du håper det går bra denne gangen. 

Og har du prøvd å bestikke dommeren litt? Alle har noe de er spesielt svake for...

Dersom det ikke går så bra på prøven må du huske å fortelle dommeren hvilken idiot han/hun er. Ikke spar på kruttet! Og husk å også si dette til de andre deltakerne og å forklare hvorfor det gikk så ille. For DIN hund er verdens beste og du kan dette med å trene hund.

Alternativt: Se realistisk på hunden din. Får du ikke den premieringen du føler du burde hatt, er hunden trolig ubrukelig. Kvitt deg med den og få deg en ny, bedre en.


Til ettertanke...

En liten vits til slutt

En golfspiller hadde med seg en caddy til å bære golfkøllene for seg. Golfspilleren fikk ikke til slaget og ba om stadig nye køller i håp om å løse problemet. Caddyen spurte da forsiktig om spilleren var sikker på at det var køllene det var noe feil med...

"Tror du det er ballen, da?" svarte spilleren.

Skitt jakt og fin prøve til dere alle!

Og husk at så man reder, så ligger man!
Relaterte artikler

Temaside

Jakt

Slik blir fuglejakta

Rypejakta nærmer seg. 10. september står mange jegere og fuglehunder klar over hele Norge, men hva sier rapporten etter takseringen.

Les mer

Pointeren knallet til

I helgen gikk Sør-Norsk Unghundmesterskap av stablen for stående fuglehunder, som enda ikke har fylt to år.

Les mer

Tren hunden som en atlet

Får fuglehunden de forutsetningen den trenger for å prestere? Spør Inger Lise.

Les bloggen

Eget ansvar å jakte i ulveland

Miljødirektoratet har bestemt at jegere får lov til å jakte med løse hunder i naturreservatet i Østmarka. I dette området ble en ulv skutt i nødverge i fjor, da den angrep en hund.

Les mer

Det er ikke bare på høyfjellet det skjer

De aller fleste forbinder fuglehund med rype, og fuglehundprøve med høyfjellet. Men denne helgen var det i skogen det skjedde.

Les mer

Rypejakt i høstfjellet

- Høsten bringer med seg så mange goder! Ikke bare de fine fargene i naturen, men jaktsesongen er i gang! Og er for noen årets høydepunkt, skriver Susann.

Les bloggen

6 tips til jaktsesongen

Hund og jeger hører sammen. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva skal til for at jakthunden yter sitt beste?

Les mer

Vurderer ulvejakt med hund

Regjeringen vil vurdere å la jegere slippe løs hunder når de jakter på ulv med fellingstillatelse.

Les mer

Her angriper ulvene

I oktober var jämthunden Klara ute på søk etter elg, plutselig står hun ansikt til ansikt med ulven. Vi advarer om sterke bilder.

Les mer

Følg VM for stående fuglehunder

I helgen kan du følge med på verdensmesterskapet for stående fuglehunder.

Les mer

Hunden login

Temalinker