Søndag 24.09.2017 kl 19:24


NM blodspor 2010:

Hvit gjeterhund vant NM-blodspor

Skrevet av: Inger Handegård Foto av: Inger Handegård
NUCH NVCH Aipo av Rewyr tilhørende Kari Krogstad, Selbu

For første gang i historien er det en gjeterhund som sitter på toppen av pallen når landets beste sporhunder for bruk på ettersøk av hjortevilt var samlet i Trondheim denne helga. 30 hunder var med, fordelt på hele 16 ulike raser.


Dekket til festmiddag med premieutdeling.

Arrangører

I år har både Norsk Retrieverklubb og Norske Dachshundklubbers Forbund 50 års jubileum og stod derfor begge som arrangører av årets NM. Teknisk arrangør var Norsk Retrieverklubb avd. Trondheim og omegn og Trøndelag Dachshundklubb. Standplass og festmiddag med premieutdeling var på  Vestbyhuset som er klubbhuset til Vestbyen idrettslag og som ligger tett opptil bymarka og Sverresborg museum.


En del av de 15 spanielene som var på NM.

Må ha kvalifisert seg

De hundene som kom med hadde alle (med ett unntak) 3 x Hederspremie som tellende resultat. En hund hadde 2 x HP. Yngste hunden var vel ett år gammel, eldste var 13 år.

Mest tallrik var engelsk springer spaniel med 13 hunder. Øvrige raser fra apporterende hunder er cocker spaniel, welsh springer spaniel, labrador retriever (3) og nova scotia duck tolling retriever. Vizla kom frå gruppen stående fuglehunder.

De drivende hundene var representert med beagle og basset fauve de bretagne. Det var fem dachser, en langhåret dvergdachs, tre strihåret standard, en korthåret dachs. Fra gjeterhundene kom en hvit gjeterhund, en langhåret hollandsk gjeterhund og en australian shepherd. Dessverre var det ingen representanter fra elghundrasene med.


Sporprøver generelt og NM-spesielt består for en stor del av venting...

Fine spor

Alle sporene var gode, lange med mange utfordringer. Flotte spor i et flott, lettgått terreng. Bare en ekvipasje kom direkte i viltkontakt (fugl), men mange hadde ferske elgtråkk og rådyrtråkk i sine spor. I tillegg kommer alle de tråkkene og aktiviteten i skogen som man ikke ser. Sporene ble lagt fredag ettermiddag og de første hundene startet på sine spor kl. 09.00 neste morgen.

I de første rundene hadde hver av de 10 dommerne 3 hunder som skulle bedømmes. Værgudene var ganske samarbeidsvillige med litt regn sent fredag kveld, tropenatt, og ganske varmt oppholdsvær neste morgen.


Flotte premier.

Høy kvalitet på hundene

At kvaliteten var høy kunne man se på premielisten etter at første runde var ferdig. Ekvipasje etter ekvipasje kom tilbake til standplass og var ganske så fornøyd med sitt arbeid. 6 hadde nullet. 3 hadde hatt litt problemer og endte på en 2. premie. De øvrige 22 gikk til 1. premie. Deltakerne fikk ikke vite premiegraden sin før under premieutdelingen på kvelden, men stemningen var til å ta og føle på da de 10 dommerne endelig hadde klart å plukke ut sine fem finalister.


Kampen om Kongepokalen.

Finaleomgangen

Denne gangen skulle hundene gå et nytt fullverdig prøvespor, men nå med to dommere og ikke samme dommer som dømte dem under første omgang. Det var nå blitt godt utpå dagen og sporene begynte å bli gamle.

En ny og morsom vri på årets NM er at finalen har eget referansenummer og dermed blir en egen liten prøve. Det viser seg at alle fem hundene har gått godt nok en gang. Tre av dem får HP og to får 1. premie. I første runde er det hele 9 av de 22 som får HP – så dette må være ett av de NM-arrangementene opp gjennom tidene som har et høyest gjennomsnitt på premiering!


De tre beste hundene.

NM-vinner 2010 og vinner av kongepokalen

Vinner gjør den 3 år gamle hvite gjeterhunden NUCH NVCH Aipo av Rewyr tilhørende Kari Krogstad, Selbu.

Nr. 2:  7 år gammel engelsk springer spaniel NVCH NMB06 Kahill’s Coco Chanel tilhørende Lise Tromsdal, Verdal. Hun vant også NM i 2006.

Nr. 3 ble nok en gjeterhund, nærmere bestemt den 7 år gamle langhårete hollandske gjeterhunden NUCH NV-04-05-07 NORDV-06 NV-08 WW-08 Trontoppen’s Avita  til Elin Setseng, Selbu. Dermed er det tre trøndere som sitter øverst på pallen

Nr. 4 ble 7 år gamle springer spaniel NORD VCH Desperados Rochelle tilhørende Inger Handegård, Gaupne.

Nr. 5 ble den tre år gamle strihårende dachshunden NVCH Hovland’s Tyra tilhørende Henrik Samuel Hansen, Birkeland.

Dette var en første rapport. Fullstendig premieliste og mange flere bilder kommer vi med senere.
Relaterte artikler

Temaside

Jakt

Slik blir fuglejakta

Rypejakta nærmer seg. 10. september står mange jegere og fuglehunder klar over hele Norge, men hva sier rapporten etter takseringen.

Les mer

Pointeren knallet til

I helgen gikk Sør-Norsk Unghundmesterskap av stablen for stående fuglehunder, som enda ikke har fylt to år.

Les mer

Tren hunden som en atlet

Får fuglehunden de forutsetningen den trenger for å prestere? Spør Inger Lise.

Les bloggen

Eget ansvar å jakte i ulveland

Miljødirektoratet har bestemt at jegere får lov til å jakte med løse hunder i naturreservatet i Østmarka. I dette området ble en ulv skutt i nødverge i fjor, da den angrep en hund.

Les mer

Det er ikke bare på høyfjellet det skjer

De aller fleste forbinder fuglehund med rype, og fuglehundprøve med høyfjellet. Men denne helgen var det i skogen det skjedde.

Les mer

Rypejakt i høstfjellet

- Høsten bringer med seg så mange goder! Ikke bare de fine fargene i naturen, men jaktsesongen er i gang! Og er for noen årets høydepunkt, skriver Susann.

Les bloggen

6 tips til jaktsesongen

Hund og jeger hører sammen. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva skal til for at jakthunden yter sitt beste?

Les mer

Vurderer ulvejakt med hund

Regjeringen vil vurdere å la jegere slippe løs hunder når de jakter på ulv med fellingstillatelse.

Les mer

Her angriper ulvene

I oktober var jämthunden Klara ute på søk etter elg, plutselig står hun ansikt til ansikt med ulven. Vi advarer om sterke bilder.

Les mer

Følg VM for stående fuglehunder

I helgen kan du følge med på verdensmesterskapet for stående fuglehunder.

Les mer

Hunden login

Temalinker