Tirsdag 19.09.2017 kl 13:45


- Å skyte er som å danse

Skrevet av: Inger Lise Walle Foto av: Inger Lise Walle

Knut Erik Skjolden har vært på landslaget i skyting . Han er med å administrere leirdueskyting i Grimstad jeger og fiskeforening, og denne mannen kan sine saker.


10. september braker rypejakta løs, og da er det viktig å ha trent godt i forkant. Ikke bare for rypa sin skyld, men også for hundens. Det er utrolig skuffende for en fuglehund å finne fugl, reise den men ikke kunne få apportere den fordi eieren bommer. Knut Erik Skjolden forklarer at hele skyteprosessen er enkel.

- Det hele handler om rytme, har man ikke rytme blir det mye vanskeligere å treffe, sier Skjolden.

Han sammenligner å skyte med å danse. Alt skal skje i takt på dansegulvet, på visse slag i musikken skal visse trinn utføres. På skytebanen er det også slik.

- I utgangspunktet er det veldig lett. Det er jo bare å treffe noe som blir sendt ut i luften med en hagle, dessverre kommer som regel hjernen og ødelegger. Vi tenker så mye på å treffe at vi bommer, forteller Skjolden.


60/40

En skytter skal være i minst mulig bevegelse, og han skal ha mest vekt på det fremre benet. Venstre ben frem, og omtrent 60 prosent tyngde på det. Armene skal bare være en forlengelse av kroppen, skuddet skal gå fra hoftene og ned, og hagla skal hele tiden peke i retningen der leirduen kommer fra. Det er også lurt å ha begge øyne åpne.

- Jeg skyter stort sett alltid med begge øyne åpne. Ser jeg på leirduen  og plasserer hagla riktig skal det være nok for at jeg treffer, forklarer Skjolden.
Kommer leirduen for langt bort må man over til å sikte.


Forskjellig nivå

Det lukter sterk av skuddrøyk på banen. Hver mann har en serie på 25 skudd, og fem stykker er på banen om gangen. Etter tur roper de "JA" inn i en høytaler som hver og en har ved sin høyre side. Maskinene som sender ut leirduene står i en bu under selve banen, og er stemmeaktivert. Hver gang en av skytterne roper "JA" blir en oransje due sendt ut av bua, mannen som ropte gjør da et iherdig forsøk på å treffe denne runde duen. I starten blir det en del bomskudd, men etter hvert som skytterne blir litt varme i trøya blir den ene etter den andre duen felt.

En av de ferskeste, men likevel eldste deltakeren koser seg virkelig på banene. Han forteller at han syntes det er viktig å ikke være for god med en gang, men at det heller er viktig å jobbe seg oppover.

- Treffer man på alle 25 skuddene har man ingenting her å gjøre. Da er det bare å komme seg ut på jakt mens man enda treffer, sier han.

Ikke alle har samme innstilling, Skjolden har en serie på 23 treff av 25 mulige.

- Det var to bom for mye, kommenterer han.

Noen av leirduene blir delt i to, mens andre går i tusen biter.

- Poenget er å treffe i midten av duen slik at den blir pulverisert. Går duen bare i to kunne man ha truffet bedre, forteller Skjolden.


Flere og flere kvinner

På dagens trening er det ingen kvinner å se, men de har egne treninger på onsdagene, og de blir stadig flere.

- Det er moro å se at også kvinner begynner å få øynene opp for skyting. De klatrer stadig oppover på resultatlistene på konkurransesiden også, forteller Skjolden.
Det er mange delte meninger blant mennene hvorfor kvinner nå begynner å interessere seg for skyting.

- Jeg tror det har mye med at de ikke vil at menn skal være bedre enn dem i noe. De vil ha likestilling også på skytebanen, sier en.

Alle mennene ler godt av kommentaren. En annen tror det har mye med hundene å gjøre.

- Kvinner begynner å se gleden en hund får av å gå på jakt, og dermed vil de ta direkte del i den gleden, sier han.

Til syvende og siste blir de fleste mennene enig om at de syntes at det var hyggelig at flere kvinner ble tiltrukket av sporten.


Viktig å trene

Snart er jakta i gang og skytterne kan bytte de oransje duene ut med ryper. Mange kommer hit for å ha det gøy, men de fleste trener.

- Man blir ikke god nok av å komme på banen å skyte en gang i uken. Man må tørrtrene hjemme. Øve på å få hagla opp til kinnet, øve på å sikte, og gjerne ha en klikkpatron slik at man kan få øvd på avtrekkeren også. Kommer det mange jegere som ikke har trent på jakt blir det mange skadeskutte ryper, og det vil vi ikke ha noe av, sier Skjolden.
Temaside

Jakt

Slik blir fuglejakta

Rypejakta nærmer seg. 10. september står mange jegere og fuglehunder klar over hele Norge, men hva sier rapporten etter takseringen.

Les mer

Pointeren knallet til

I helgen gikk Sør-Norsk Unghundmesterskap av stablen for stående fuglehunder, som enda ikke har fylt to år.

Les mer

Tren hunden som en atlet

Får fuglehunden de forutsetningen den trenger for å prestere? Spør Inger Lise.

Les bloggen

Eget ansvar å jakte i ulveland

Miljødirektoratet har bestemt at jegere får lov til å jakte med løse hunder i naturreservatet i Østmarka. I dette området ble en ulv skutt i nødverge i fjor, da den angrep en hund.

Les mer

Det er ikke bare på høyfjellet det skjer

De aller fleste forbinder fuglehund med rype, og fuglehundprøve med høyfjellet. Men denne helgen var det i skogen det skjedde.

Les mer

Rypejakt i høstfjellet

- Høsten bringer med seg så mange goder! Ikke bare de fine fargene i naturen, men jaktsesongen er i gang! Og er for noen årets høydepunkt, skriver Susann.

Les bloggen

6 tips til jaktsesongen

Hund og jeger hører sammen. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva skal til for at jakthunden yter sitt beste?

Les mer

Vurderer ulvejakt med hund

Regjeringen vil vurdere å la jegere slippe løs hunder når de jakter på ulv med fellingstillatelse.

Les mer

Her angriper ulvene

I oktober var jämthunden Klara ute på søk etter elg, plutselig står hun ansikt til ansikt med ulven. Vi advarer om sterke bilder.

Les mer

Følg VM for stående fuglehunder

I helgen kan du følge med på verdensmesterskapet for stående fuglehunder.

Les mer

Hunden login

Temalinker