Søndag 24.09.2017 kl 19:58


Trening hele sommeren

Skrevet av: Inger Lise Walle Foto av: Inger Lise Walle

Rett utenfor Lillesand ligger en koselig gård. Medlemmene av Agder Fuglehund Klubb kaller den Farmen.


På gården finner man både geiter, alpakka, duer, fasaner og flere flotte dyr. Like ved finnes en stor innhegning på noen mål som Agder Fuglehund Klubb driver. Eier av gården, Aage Ellila, tar seg av dyrene.

- Hundeinnhegningen er det klubben som har, og sammen rydder vi området, sjekker gjerdet og alt annet som må til for å holde innhegningen hundevennlig. Dyrene er det jeg og konemor som tar oss av, forteller han.

Hver onsdag hele sommeren igjennom har klubben et tilbud for fuglehundeiere. Fra klokken fem til seks er det fri lufting i innhegningen, etter det er det en time med fugletrening. Selv om området er beregnet for fuglehunder, kan også andre stikke innom.

- Så lenge hundene er greie og kan oppføres seg er det ikke noe problem å ha den med på luftetimen her. Hundene har bare godt av å få løpe litt og være litt sosiale. Men området er først og fremst for medlemmer av klubben og deres fuglehunder. Selvfølgelig er fuglehundeiere som er på ferie i området eller forbireisende hjertelig velkommene, forteller en av dagens trenere, Per Bergan.

Etter luftetimen er det fuglehundtrening.


Rundt og rundt med duen.

- Vi vil ikke lure hundene

Hundene blir trent på brevduer, fordelen med disse er at de flyr tilbake etter en stund. Friis forklarer at under treningen skal hunden vite at det er fugl her.

- Fordelen med å vise fuglen til hunden er at de da ikke leter etter fugl når de springer løse her. Poenget med treningen er at hunden skal ta stand og være rolig i oppflukt. Det skal gjøres til en kjempe positiv opplevelse, forteller han.

Derfor blir duen vist til hunden. Hunden skal holdes i langline eller bånd, slik at situasjonen blir vellykket. Duen blir gjort svimmel med å snurre den rundt omtrent 21 ganger. Hode blir lagt under vingen, slik at den sover, og lagt ned på et tøystykke som et koblet til en fiskestang. Slik får hunden tid til å ta stand før den flyr. Når hunden har stått fast stand en stund blir tøystykket lirket litt i med fiskestangen. Da kommer duen seg på beina, som regel står den en stund eller tripper litt, før den flyr. Da skal hunden sitte, eller generelt være rolig og selvfølgelig får kjempe mye ros hele veien.

- Vi vil ikke lure hunden. Hele meningen med treninger er at den skal trenes på elementene den møter på fjellet og gjøre det hele til veldig positivt for hunden, forklarer Bergan.


Glade hunder

Som regle dukker det opp en del ekvipasjer på disse treningene. Fuglehunder blir ganske automatisk nokså våkne når det finnes fugler i så nær omkrets. Under treningen blir hundene holdt i bånd. Bare en og en hund blir tatt frem til trening.

Området er todelt med en bekk og mens en hund trenes holdes de andre hunden på den andre siden av bekken. Kun trener, hund og hundeeier er på treningssiden.
Mens man ikke er i ilden kan man enkelt koble av på området der det er satt opp benker, dele hundehistorier, og diskutere hundetrening.


Edith og Ini i aksjon sammen med trener Per Bergan. Her står Ini stand.

For første gang

Edith Somdal har tatt turen med sin vorsther, Ini. Det er første gang de deltar på treningen og Somdal ser på den som meget nyttig.

- Jeg har jo ikke erfaring med dette, jeg har drevet med hundekjøring, så dette er nytt. Det er flott å kunne spør om ting og å få veiledning. 50 kroner for en trening er ingenting, jeg fikk tre duer på det beløpet. Tidligere har jeg undersøkt andre plasser og det er ofte ganske dyrt, sier hun.

Flere har møtt opp for første gang, og spør mye.

- Det er flott at folk spør, vi vil jo bare hjelpe flest mulig slik at vi får kjempe mange gode fuglehunder, sier Bergan.

Besøk Agder Fuglehund Klubb for mer informasjon om trening eller lufting.
Temaside

Jakt

Slik blir fuglejakta

Rypejakta nærmer seg. 10. september står mange jegere og fuglehunder klar over hele Norge, men hva sier rapporten etter takseringen.

Les mer

Pointeren knallet til

I helgen gikk Sør-Norsk Unghundmesterskap av stablen for stående fuglehunder, som enda ikke har fylt to år.

Les mer

Tren hunden som en atlet

Får fuglehunden de forutsetningen den trenger for å prestere? Spør Inger Lise.

Les bloggen

Eget ansvar å jakte i ulveland

Miljødirektoratet har bestemt at jegere får lov til å jakte med løse hunder i naturreservatet i Østmarka. I dette området ble en ulv skutt i nødverge i fjor, da den angrep en hund.

Les mer

Det er ikke bare på høyfjellet det skjer

De aller fleste forbinder fuglehund med rype, og fuglehundprøve med høyfjellet. Men denne helgen var det i skogen det skjedde.

Les mer

Rypejakt i høstfjellet

- Høsten bringer med seg så mange goder! Ikke bare de fine fargene i naturen, men jaktsesongen er i gang! Og er for noen årets høydepunkt, skriver Susann.

Les bloggen

6 tips til jaktsesongen

Hund og jeger hører sammen. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva skal til for at jakthunden yter sitt beste?

Les mer

Vurderer ulvejakt med hund

Regjeringen vil vurdere å la jegere slippe løs hunder når de jakter på ulv med fellingstillatelse.

Les mer

Her angriper ulvene

I oktober var jämthunden Klara ute på søk etter elg, plutselig står hun ansikt til ansikt med ulven. Vi advarer om sterke bilder.

Les mer

Følg VM for stående fuglehunder

I helgen kan du følge med på verdensmesterskapet for stående fuglehunder.

Les mer

Hunden login

Temalinker