Tirsdag 19.09.2017 kl 13:31


På an igjen

Skrevet av: Redaksjonen Foto av: Privat

Vår journalist, Inger Lise Walle, har tidligere testet forskjellige hundegrener sammen med hunden sin Evi. Nå skal de nok en gang til pers.


Tidligere har Inger Lise og Evi testet utstilling, agility og hundekjøring barmark. Det kan du lese mer om HER. Etter en liten pause stiller de nå opp på jaktprøve. Noe Inger Lise gruer seg veldig til.

- Dette blir absolutt det vanskeligste vi skal ut i, tror jeg, men det er mye på grunn av at Evi er en jakthund. Jeg setter derfor veldig høye krav, forteller hun.

Jaktprøve på stående fuglehund kan deles i tre klasser, UK, AK og VK. Fuglehunder går i UK frem til de er to år. Der er ikke kravene så høye som i AK, som er klassen hundene går opp etter de har fylt to år. VK er vinnerklasse. Denne klassen omfatter hunder som i prøveåret eller de to foregående år har fått 1. premie AK eller er premiert i VK.

Evi stiller i UK.

- I april fyller Evi to år, så starter jeg ikke på denne prøven, så får jeg ikke en bedømmelse på henne i unghundklassen. Grunnen til at jeg ikke har startet med henne før har vel kanskje vært at jeg har vært litt redd, forteller Inger Lise.


Treg start

Inger Lise har brukt mye tid på Evi, og var i god gang med fugletreningen før Evi var fylt året. Dessverre ble Evi alvorlig syk med akutt bukspyttkjertelbetennelse, noe som gjore jakt ganske vanskelig.

- Når man trener en fuglehund er det beste år trene den på fjellet, og rett og slett komme i så mye fugl som mulig. Etter Evi var syk hadde jeg veldig problemer med å få lagt på henne. Hun skal nemlig ikke ha fett, og uten det er det ikke så lett å legg på en hund. Uten litt ekstra på kroppen kan hunden fort miste piffen på fjellet, og ikke orke å søke så mye. Noe jeg har opplevd med Evi. Etter et år med forskjellige fôrtyper og treningsvarianter har hun endelig begynt å legge seg litt ut, og forrige helg kunne vi stille på en treningssamlig. Da fikk jeg se hvordan hun var, forklarer Inger Lise.

Treningssamlingen gikk veldig bra. Evi søkte bra når hun først forstod at hun var på fuglejakt. Dressuren var noe helt annet.

- Mange tror kanskje at en jakthund gjør alt helt etter innstinkt. Vel, det er ikke tilfellet. Evi fant nemlig fugl, og tok mikroskopisk stand, deretter trimmet hun rypene godt - for å si det slik, sier Inger Lise.


Evi ute på søk under treningssamlingen.

Dette skal vi kunne

"UK eller unghundklassen omfatter hunder yngre enn 24 måneder på prøvens første dag. Det er ingen aldersgrense nedad. Dommerne skal overveiende ta hensyn til hva hunden viser av naturlige, jaktlig anlegg som; jaktlyst, viltfinnerevne - lokaliseringsevne, søk, aksjon - fart, intensitet - stil, utnyttelse av vind og terreng, standinstinkt, vilje til å reise fugl og samarbeidsvilje. Hunden skal kunne vise beherskelse i oppflukt og skudd. Tildeling av 1.UK krever at hunden reiser fugl i en jaktbar situasjon."

- Evi søker bra, på samlingen fikk hun faktisk skryt av intruktøren, og han sa at hun søkte som en 1. AK hund. Det er veldig stort å høre, og det var med på å avgjøre at jeg meldte oss på prøve, sier Inger Lise.

Det Evi har store problemer med, det er å sette seg når fuglen flyr.

- Ro i oppflukt er veldig viktig. Dersom hunden løper etter fuglen kan hunden blir skutt. Det er noe man vil unngå. Evi hører ikke i det hele tatt på meg når hun finner en delikat fugl. Så dette er noe av det vi må øve mest på, "sitt" under store provokasjoner på avstand, forteller Inger Lise.

Prøven finner sted på Hovden den 24 og 25. mars. Hunden.no skal som vanlig følge arbeidet mot prøven. Inger Lise ønsker seg gjerne tips til hvordan hun kan få en garantert "sitt".

- Dersom noen har en metode som fungerer bra vil jeg gjerne ha hjelp. Jeg er ingen verdensmester på dette, selv om jeg har fuglehund gruer jeg meg allerede som en gal, sier hun.

 
Temaside

Jakt

Slik blir fuglejakta

Rypejakta nærmer seg. 10. september står mange jegere og fuglehunder klar over hele Norge, men hva sier rapporten etter takseringen.

Les mer

Pointeren knallet til

I helgen gikk Sør-Norsk Unghundmesterskap av stablen for stående fuglehunder, som enda ikke har fylt to år.

Les mer

Tren hunden som en atlet

Får fuglehunden de forutsetningen den trenger for å prestere? Spør Inger Lise.

Les bloggen

Eget ansvar å jakte i ulveland

Miljødirektoratet har bestemt at jegere får lov til å jakte med løse hunder i naturreservatet i Østmarka. I dette området ble en ulv skutt i nødverge i fjor, da den angrep en hund.

Les mer

Det er ikke bare på høyfjellet det skjer

De aller fleste forbinder fuglehund med rype, og fuglehundprøve med høyfjellet. Men denne helgen var det i skogen det skjedde.

Les mer

Rypejakt i høstfjellet

- Høsten bringer med seg så mange goder! Ikke bare de fine fargene i naturen, men jaktsesongen er i gang! Og er for noen årets høydepunkt, skriver Susann.

Les bloggen

6 tips til jaktsesongen

Hund og jeger hører sammen. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva skal til for at jakthunden yter sitt beste?

Les mer

Vurderer ulvejakt med hund

Regjeringen vil vurdere å la jegere slippe løs hunder når de jakter på ulv med fellingstillatelse.

Les mer

Her angriper ulvene

I oktober var jämthunden Klara ute på søk etter elg, plutselig står hun ansikt til ansikt med ulven. Vi advarer om sterke bilder.

Les mer

Følg VM for stående fuglehunder

I helgen kan du følge med på verdensmesterskapet for stående fuglehunder.

Les mer

Hunden login

Temalinker