Søndag 24.09.2017 kl 19:19


Små ting kan gjøre utgjøre forskjellen mellom suksess og fiasko

Tips til deg som skal på blodsporprøve

Skrevet av: Inger Handegård Foto av: Inger Handegård
Hunden har funnet sporslutten og både hund og fører er like fornøyde.

Du føler at du er startklar og går inn på terminlista for å finne en passende prøve du kan melde deg på. Sommerfuglene i magen våkner som regel til live med en gang påmeldinga er sendt. Her finner du noen tips som kanskje kan hjelpe deg.


Ved å være best mulig forberedt er sjansen størst for å lykkes - uansett hva det er du driver på med. Problemet er at det er vanskelig å få med seg alle små detaljer når man er fersk i faget. Alle gjør sitt beste, noen gjør det bedre enn andre.


Kjenn regelverket og meld deg på korrekt

Nederst nede på det påmeldingsskjemaet du skal bruke står følgende:
Undertegnede er kjent med NKK's regelverk for prøven, og forplikter seg til å følge disse.

Du må derfor grundig lese gjennom regelverket. Regelverket finner du her.

Til sist må du finne deg en prøve å melde deg på. Husk at du må melde korrekt på innen tidsfristen for å være med i trekkingen dersom prøven har flere påmeldte enn det er plass til på prøven. Noen arrangører gar plass til mange hunder, andre få. Vil du ha mer informasjon om prøven så kontakter du arrangøren før du melder på. Da kan du også spørre om du skal betale før du har fått bekreftet plass. Regelverket sier at du SKAL det, men mange prøvearrangører ser helst at du venter for å slippe å måtte betale tilbake til de som ikke får plass.


På en ordinær prøve er det ofte mye venting både før du får gå og etter at du har gått...

Bevegelig eller ordinær prøve?

Du kan velge mellom to prøvetyper. En bevegelig prøve betyr at du avtaler dato, tid og sted med dommer etter at du har meldt deg på. Noen dommere kan dømme mye, andre sjeldnere. noen dommere dømmer en og en hund, andre samler opp flere hunder en og samme dag. Du kan kun gå til 2 x 1. premie på bevegelig prøve. Når du har fått disse to førstepremiene, kan du ikke melde på samme hund til flere bevegelige prøver resten av hundens liv.

En ordinær prøve er på en fastsatt dato. Noen prøver kan gå over to dager. Her møter alle som skal delta samme dag, eventuelt i puljer, og det trekkes hvilke spor hver enkelt skal gå.

som nybegynenr kan det være lurt å starte på en bevegelig prøve. Da har dommer som regel bedre tid til å kunne komme med gode råd etter at sporet er gått og eventuelt la deg få gå slutten av sporet som et treningsspor, dersom du nuller underveis.

Her finner du terminlisten over alle prøver.


Blodspor er en spennende og nyttig konkurranseform, men glem aldri hva som er formålet med prøven.

Formålet med prøven er ettersøk!

Forutsetning for prøven: Et hjortevilt (elg, hjort eller rådyr) antas å være skadet.

Det er viktig å ha i bakhodet at blodspor er å prøve hundens og førerens evne til å fungere som ettersøksekvipasje. Hunden skal ikek gå sporet alene. Også førerens arbeid er viktig. Som fører er din hovedoppgave å hjelpe hunden din slik at den kan klare å gå sporet sitt på en mest mulig fornuftig måte dersom det var et reelt ettersøk.

Den må være sikker, den må finne dyret (slutten), dere må bevege dere stillest mulig i skogen for å ikke skremme dyret fra sårleie og medfølgende skytter (dommer) skal være i stand til å skyte det skadde dyret som dere forhåpentligvis finner på sporslutt.

Det ideelle hadde vært å få prøvd hunder/førere på reelle ettersøk, men i praksis er det ikke mulig. Narkotikahundene starter sin søkstrening på tennisballer og så går de gradvis over på stoff og først når de har bestått godkjenningsprøven får de være med på reelle ettersøk. Redningshundene starter sin trening på mennesker som har gjemt seg, først når de er godkjent får de være med på reelle ettersøk. Ettersøkshundene starter sin trening på menneskespor som i tillegg har blod i sporet. Først når de har bestått både blodsporprøve og fersksporprøve, kan de brukes til reelle ettersøk.


Ha orden på utstyret og hjelp hunden din

Dere må være utstyrt for ettersøk
Ikke rent praktisk med fullt jaktutstyr, men du trenger gode sko som tåler både vann og ujevnt terreng. Hunden skal være luftet og før du setter hunden på sporet skal sporlina være utkastet og fri for eventuelel knuter. Litt store lommer eller en liten sekk/rompetaske til å ha båndet i og en eventuell belønning ved sporslutt, er lurt å ha.

Sporstart er viktig
Pust med magen når du går frem til sporstart. Sett på sele/line et par meter fra oppsparket og hjelp hunden bort til blodet ved å holde i selen. fluktretningen er merket. Du kan hjelpe hunden din til å ta riktig spor dersom den har problemer i starten. Ingen vet hva som har krysset sporstart i løpet av natta, så får hunden problemer hjelper du den med å følge den i riktig retning med kort line.

Styr farten og hold orden på lina
Hunden skal ikke gå fortere enn det du gir den lov til, men før den med en myk, fjørende hånd. Lag aldri lasso av lina. en oppkveilet line blir det fort knuter på. Prøv å trakke på alt for mye tørrkvister og alle kommandoer til hunden skal være lavmælte.

Merk deg sporet underveis
Dersom hunden skulle miste sporet sitt underveis er det greit å prøve å huske hvor du er sikker på at du hadde sporet sist. Da kan du hjelpe hunden tilbake til dit du sist er sikker på at dere gikk spor.

 


Også NM-vinnere går til 0 av og til...

Det er ikke langt fra suksess til fiasko

Verken dommeren eller du vet hva som har krysset sporet i løpet av natta. Et ferskt haretråkk kan være fristende å følge for en jaktivrig hund. For ikke å snakke om et ferskt rådyrtråkk eller elgtråkk. Selv om verken du eller dommeren ser dyret, så kan det ha vært stor trafikk over sporet i løpet av natta og like før dere skal gå sporet.

Ta det derfor ikke så tungt om hunden din plutselig får problemer og roter seg helt ut på villspor på et prøvespor. Så lenge den stort sett fungerer fint på trening, så er det bare å prøve igjen på en ny prøve.
Relaterte artikler

Temaside

Jakt

Slik blir fuglejakta

Rypejakta nærmer seg. 10. september står mange jegere og fuglehunder klar over hele Norge, men hva sier rapporten etter takseringen.

Les mer

Pointeren knallet til

I helgen gikk Sør-Norsk Unghundmesterskap av stablen for stående fuglehunder, som enda ikke har fylt to år.

Les mer

Tren hunden som en atlet

Får fuglehunden de forutsetningen den trenger for å prestere? Spør Inger Lise.

Les bloggen

Eget ansvar å jakte i ulveland

Miljødirektoratet har bestemt at jegere får lov til å jakte med løse hunder i naturreservatet i Østmarka. I dette området ble en ulv skutt i nødverge i fjor, da den angrep en hund.

Les mer

Det er ikke bare på høyfjellet det skjer

De aller fleste forbinder fuglehund med rype, og fuglehundprøve med høyfjellet. Men denne helgen var det i skogen det skjedde.

Les mer

Rypejakt i høstfjellet

- Høsten bringer med seg så mange goder! Ikke bare de fine fargene i naturen, men jaktsesongen er i gang! Og er for noen årets høydepunkt, skriver Susann.

Les bloggen

6 tips til jaktsesongen

Hund og jeger hører sammen. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva skal til for at jakthunden yter sitt beste?

Les mer

Vurderer ulvejakt med hund

Regjeringen vil vurdere å la jegere slippe løs hunder når de jakter på ulv med fellingstillatelse.

Les mer

Her angriper ulvene

I oktober var jämthunden Klara ute på søk etter elg, plutselig står hun ansikt til ansikt med ulven. Vi advarer om sterke bilder.

Les mer

Følg VM for stående fuglehunder

I helgen kan du følge med på verdensmesterskapet for stående fuglehunder.

Les mer

Hunden login

Temalinker