Søndag 24.09.2017 kl 20:00


Jakt i Sverige

Skrevet av: Rikke Masternes Foto av: Rikke Masternes
(Foto: Inger Lise Walle)

Det er stadig flere nordmenn som tar turen over grensen for å jakte med hund. Hva krever lovverket for en lovlig grensepassering?


Svenskene har mye å by på. Noen tar turen til nabolandet for å handle billig, og andre har oppdaget mulighetene for jakt i skogen og på fjellet. Storfugl, skogsfugl og rype er noe av det du kan få med i sekken hjem hvis du er heldig.


De svenske skogene er store. Husk GPS i ukjent terreng.

Forberedelser

Når du har bestemt deg for at du vil jakte i Sverige er det en del som må ordnes før du kan passere grensa med hund og våpen. 

For å få lov til å jakte i Sverige trenger du svensk eller norsk jegerprøve. Alle som har bestått jegerprøven i Norge kan kjøpe statlig jaktkort. Dette kan du gjøre via internett, og du får tilsendt kortet i posten etter en til to uker.

Du trenger også et jaktkort for småvilt. Hvordan du skaffer dette kommer an på om du velger å jakte på offentlige jaktmarker eller er med som gjestejeger på privat grunn.

Våpenet skal også deklareres for lovlig innførsel. Dette gjøres i tollen ved grensepassering eller via Tollvesenets nettsider. Et europeisk våpenpass er å anbefale for å gjøre arbeidet litt lettere. Våpenpasset kan du søke om gratis hos politiet.


Kanskje dukker det opp en fugl eller to i kikkerten.

Hva med hunden?

Hunden skal også forberedes for turen. Uavhengig av hvilket land du reiser til skal hunden være ID-merket med microchip og den trenger et pass. 

Hvis du skal kjøre gjennom Finland må hunden vaksineres mot rabies. Her er reglene endret. Nå holder det med en vaksine 21 dager før du reiser og den er gyldig i et år.

Før du reiser hjem igjen må du huske på ormekuren mot revens dvergbendelorm (echinococcose). Kjører du via Finland må dette gjøres hos veterinær innen 48 timer før hjemreise. Og kjører du direkte fra Sverige og hjem kan du gjøre dette selv, men da må du huske å fylle ut et egenerklæringsskjema.


Klar til avgang

Er alt dette i orden skal du være klar for jakta i utlandet. Er du heldig kan du ta med deg en fugl eller to hjem. Det er viktig å se på jakt som en tur. Hvis du møter på fugl og hunden jobber bra er dette kjempeflott. Og fangsten blir en bonus.

Husk at sikkerheten kommer først. Du kan ikke angre på et skudd du ikke skjøt.

 
Temaside

Jakt

Slik blir fuglejakta

Rypejakta nærmer seg. 10. september står mange jegere og fuglehunder klar over hele Norge, men hva sier rapporten etter takseringen.

Les mer

Pointeren knallet til

I helgen gikk Sør-Norsk Unghundmesterskap av stablen for stående fuglehunder, som enda ikke har fylt to år.

Les mer

Tren hunden som en atlet

Får fuglehunden de forutsetningen den trenger for å prestere? Spør Inger Lise.

Les bloggen

Eget ansvar å jakte i ulveland

Miljødirektoratet har bestemt at jegere får lov til å jakte med løse hunder i naturreservatet i Østmarka. I dette området ble en ulv skutt i nødverge i fjor, da den angrep en hund.

Les mer

Det er ikke bare på høyfjellet det skjer

De aller fleste forbinder fuglehund med rype, og fuglehundprøve med høyfjellet. Men denne helgen var det i skogen det skjedde.

Les mer

Rypejakt i høstfjellet

- Høsten bringer med seg så mange goder! Ikke bare de fine fargene i naturen, men jaktsesongen er i gang! Og er for noen årets høydepunkt, skriver Susann.

Les bloggen

6 tips til jaktsesongen

Hund og jeger hører sammen. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva skal til for at jakthunden yter sitt beste?

Les mer

Vurderer ulvejakt med hund

Regjeringen vil vurdere å la jegere slippe løs hunder når de jakter på ulv med fellingstillatelse.

Les mer

Her angriper ulvene

I oktober var jämthunden Klara ute på søk etter elg, plutselig står hun ansikt til ansikt med ulven. Vi advarer om sterke bilder.

Les mer

Følg VM for stående fuglehunder

I helgen kan du følge med på verdensmesterskapet for stående fuglehunder.

Les mer

Hunden login

Temalinker