Tirsdag 19.09.2017 kl 13:33


Liten hund etter stor fugl

Skrevet av: Rikke Masternes Foto av: Rikke Masternes
En god apportør er gull verdt hvis fuglen skadeskytes.

Skogsfugljakt med hund er en spennende jaktform. I de fleste tilfeller er sjansen for å møte på fugl større med hund enn uten.


Det er tidlig på morgenen. Været er overskyet og ligger på 14-15 varmegrader, perfekt arbeidsvær for hundene. Nå skal skogsfuglen finnes og felles.

Skogsfugl er en fellesbetegnelse for fugler som tiur, røy, orrfugl og jerpe. Disse trives best i tett skog i nærheten av myrområder. Tidlig i jakta trykker fuglen og kan være vanskelig å få øye på med det blotte øyet. Her er hundens luktesans og hørsel til stor hjelp.


I tett og ukjent skog er det viktig å ikke gå for langt fra hverandre.

Ut på tur med stående fuglehund

Skogsfugljakt er nytt for både meg og Kleiner Münsterländeren Trix. En tysk rase i gruppen stående fuglehunder. De blir ofte brukt under jakt på skogsfugl på grunn av sitt korte søk.

Heldigvis har vi med oss moren hans Fideli og erfarne jegere. Nå skal Trix debutere som jakthund og forventningene er store. Vil han møte på fugl?  

Så langt denne høsten har det kommet rapporter om lite fugl. Men vi har et lite håp om at det er flere fugler i terrenget enn antatt, og starter ferden inn i skogen.


Unghunden debuterer

Med Fideli i kobbel får Trix gå ut på sitt første søk. Han går ikke langt og sørger hele tiden for å vite hvor vi er. Dyktig er han og, tross sine syv måneder. Litt hjelp vil han få underveis, for å lære hvordan det skal søkes i terrenget. Av og til kjenner han lukta av noe og løper lengre inn i skogen. Han finner oss før vi finner han, og hva han luktet er det kun Trix som vet.

Trix får en pause. Unghunder skal ikke ha for lange økter, spesielt hvis de ikke møter på fugl. De blir fort sliten og kan miste motivasjonen etter hvert.

Nå er tiden inne for de med erfaring, og Fideli slippes ut i søk med en beeper på ryggen. Under jakt på skogsfugl er det vanlig å bruke enten bjelle eller beeper. Beeperen kan stilles inn på å lage lyd hvert tiende sekund, eller til å kun gi lyd fra seg når hunden stopper og mest sannsynlig har stand.

Trix er klar for dagens utfordringer.

En mester på forsvinning

Fideli løper inn i skogen og ut av syne. Vi fortsetter å gå i stillhet. Snart høres lyden av beeperen ikke så langt unna. Vi stopper opp og vurderer situasjonen. Lyden blir borte før den kommer igjen. Er det fugl her?

Haglene lades og vi beveger oss mot området Fideli befinner seg i. Ut i fra at lyden kommer og går virker det som hun har funnet en tiur. Tidlig på høsten vil tiuren prøve å stikke av langs bakken, og hunden må være i stand til å følge fuglen og stoppe opp når den gjør det. Dette for å ikke skremme den opp før jegeren kommer på skuddhold.

Det blir stille og Fideli dukker opp mellom trærne. Dessverre kom tiuren seg unna denne gangen.

Senere på dagen møter vi på et kull orrfugl. Disse trykker ikke like mye for hund, og før Fideli tar stand har vi allerede sett den ene fuglen forsvinne til venstre for oss.


En god pause gjør godt for både hund og jeger. Og med et varmedekken blir ikke hundene kalde.

Fangst er en bonus

Det ble ingen fugl denne dagen. Men begge hundene har fått mer erfaring som kommer til nytte ved neste tur.

Når en ung hund skal lære å jakte er det viktig å ikke ha det travelt. Ta det som en treningstur og se på eventuell fangst som en bonus. Hunden vil lære seg å både finne og reise fugl etter hvert.  

Noen hunder får interesse for fugl tidlig, andre trenger litt mer tid på seg.

 
Temaside

Jakt

Slik blir fuglejakta

Rypejakta nærmer seg. 10. september står mange jegere og fuglehunder klar over hele Norge, men hva sier rapporten etter takseringen.

Les mer

Pointeren knallet til

I helgen gikk Sør-Norsk Unghundmesterskap av stablen for stående fuglehunder, som enda ikke har fylt to år.

Les mer

Tren hunden som en atlet

Får fuglehunden de forutsetningen den trenger for å prestere? Spør Inger Lise.

Les bloggen

Eget ansvar å jakte i ulveland

Miljødirektoratet har bestemt at jegere får lov til å jakte med løse hunder i naturreservatet i Østmarka. I dette området ble en ulv skutt i nødverge i fjor, da den angrep en hund.

Les mer

Det er ikke bare på høyfjellet det skjer

De aller fleste forbinder fuglehund med rype, og fuglehundprøve med høyfjellet. Men denne helgen var det i skogen det skjedde.

Les mer

Rypejakt i høstfjellet

- Høsten bringer med seg så mange goder! Ikke bare de fine fargene i naturen, men jaktsesongen er i gang! Og er for noen årets høydepunkt, skriver Susann.

Les bloggen

6 tips til jaktsesongen

Hund og jeger hører sammen. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva skal til for at jakthunden yter sitt beste?

Les mer

Vurderer ulvejakt med hund

Regjeringen vil vurdere å la jegere slippe løs hunder når de jakter på ulv med fellingstillatelse.

Les mer

Her angriper ulvene

I oktober var jämthunden Klara ute på søk etter elg, plutselig står hun ansikt til ansikt med ulven. Vi advarer om sterke bilder.

Les mer

Følg VM for stående fuglehunder

I helgen kan du følge med på verdensmesterskapet for stående fuglehunder.

Les mer

Hunden login

Temalinker