Søndag 24.09.2017 kl 20:04


Stor interesse for åpen elgjakt

Skrevet av: Kjell M. Kaasa/Newswire
Elg i trav i Hukkelvatna naturreservat i Sør-Trøndelag. Foto: Geir Wagnild/Statskog

Elgjakt er vanskelig å få bli med på hvis man ikke har de rette kontaktene. De få som tilbyr elgjakt for alle, opplever derfor stor pågang.


Statskogs grunn står for en kvote på nærmere 2700 elg fordelt på felt i de fleste av landets fylker. Alle lag som søker innen 30. april, blir med i trekningen på like fot. I statsallmenningene i Sør- og Midt-Norge administreres jakten av lokale fjellstyrer, som har satt fristen til dagen etter mange steder.

– Etterspørselen er langt større enn tilbudet. Så langt er det nærmere 300 jaktlag som har søkt på de rundt 167 ledige feltene vi administrerer selv, og ennå er det et par dager til fristen går ut, sier Jo Inge Breisjøberget, Statskogs fagsjef for jakt og fiske.   

Statskog er landets største grunneier og har som mandat å sikre allmennheten lik tilgang til jakt og friluftsliv på sine områder.

– Elgjakta i Norge er i praksis lukket for de aller fleste. Du må enten være grunneier, gifte deg med en eller arve eiendom. Og det er som regel de samme jaktlagene som slipper til på de samme feltene år etter år. Det er nok derfor vi merker så stor pågang, sier Breisjøberget.

Noen private grunneiere leier ut jaktterreng på et åpent marked, men da ofte til ganske ekskluderende priser.

Mange av Statskogs felt er delt opp i flere jaktperioder, slik at flere jegere slipper til. Påmeldingen skjer via nettportalen inatur.no.

Den elektroniske trekningen skjer rett etter påmeldingsfristen. Vinnerne får beskjed i midten av mai, etter en sjekk av at deltakere på lagene har lisens og andre formaliteter i orden.


Eksempel på relativt fornøyd jeger på elgjakt i Njardarheim, et Statskog-eid område som ligger helt nord i Sirdal i Vest-Agder, samt deler av Rogaland og Aust-Agder. Foto: Kristian Eiken Olsen/Statskog

Elgjakt for én

En konsekvens av at elgjakten ofte er så lukket, er at det er vanskelig å rekruttere nye elgjegere. Statskog tenker i nye baner og har søkt Direktoratet for naturforvaltning om lov til å begynne med enkeltmannsjakt.

– For mange er det en bøyg å komme seg med på et jaktlag. Derfor jobber vi med å få til korttidsjakt for enkeltpersoner. Inngangsbilletten vil være lav, du betaler først hvis du skyter et dyr, sier Breisjøberget.

Jegere som skyter elg hos Statskog og en del andre grunneiere, betaler for kiloen. Den individuelle elgjakten vil sannsynligvis bli organisert ved at jegere kjøper seg et dagskort via inatur.no. De slipper å betale grunnavgift.

Høringsfristen for forslaget var 1. april.

– Hvis det går som vi ønsker, blir dette en realitet allerede under høstens elgjakt, sier han.


Færre

I alt ble det felt 34 600 elg i Norge sist høst og vinter, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er 1800 færre enn foregående jaktår og det laveste antallet siden midten av 90-tallet.

I gjennomsnitt ble 77 prosent av kvotene skutt.

– Det felles for få elger i en del områder her i landet, men det skyldes ikke bare at jegerne bommer. Elgjegere kan ikke bare plaffe løs, men må forholde seg til fellingsløyver som spesifiserer alder, kjønn og størrelse på dyret. Dermed styrer også tilfeldighetene mye, sier Jo Inge Breisjøberget i Statskog.

Det felles nå flere hjort enn elg i Norge, men elgjakt mobiliserer fortsatt flest jegere av alle jaktformer. I overkant av 60 000 drar på elgjakt.
Temaside

Jakt

Slik blir fuglejakta

Rypejakta nærmer seg. 10. september står mange jegere og fuglehunder klar over hele Norge, men hva sier rapporten etter takseringen.

Les mer

Pointeren knallet til

I helgen gikk Sør-Norsk Unghundmesterskap av stablen for stående fuglehunder, som enda ikke har fylt to år.

Les mer

Tren hunden som en atlet

Får fuglehunden de forutsetningen den trenger for å prestere? Spør Inger Lise.

Les bloggen

Eget ansvar å jakte i ulveland

Miljødirektoratet har bestemt at jegere får lov til å jakte med løse hunder i naturreservatet i Østmarka. I dette området ble en ulv skutt i nødverge i fjor, da den angrep en hund.

Les mer

Det er ikke bare på høyfjellet det skjer

De aller fleste forbinder fuglehund med rype, og fuglehundprøve med høyfjellet. Men denne helgen var det i skogen det skjedde.

Les mer

Rypejakt i høstfjellet

- Høsten bringer med seg så mange goder! Ikke bare de fine fargene i naturen, men jaktsesongen er i gang! Og er for noen årets høydepunkt, skriver Susann.

Les bloggen

6 tips til jaktsesongen

Hund og jeger hører sammen. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva skal til for at jakthunden yter sitt beste?

Les mer

Vurderer ulvejakt med hund

Regjeringen vil vurdere å la jegere slippe løs hunder når de jakter på ulv med fellingstillatelse.

Les mer

Her angriper ulvene

I oktober var jämthunden Klara ute på søk etter elg, plutselig står hun ansikt til ansikt med ulven. Vi advarer om sterke bilder.

Les mer

Følg VM for stående fuglehunder

I helgen kan du følge med på verdensmesterskapet for stående fuglehunder.

Les mer

Hunden login

Temalinker