Søndag 24.09.2017 kl 19:22


Bruker hund for å sikre flyplassen

Skrevet av: Rikke Masternes Foto av: Jorunn Amundsen
Lundehunden Emil har funnet egg.

Av og til skjer det at fugler kolliderer med fly og havner i motoren. Nå tar flyplassen i Tromsø i bruk lundehunder for å gjøre området sikrere.


- Det har vært suksess fra første stund, og en flott måte å forbedre flysikkerheten på, forteller Svein Idar Henriksen, driftssjef for Avinor i Tromsø om prosjektet til NRK.

Prosjektet går ut på å la hundene samle egg fra måser i området rundt Langnes lufthavn i Tromsø. For hundene er dette lek og moro, samtidig sparer de flyplassen for mye arbeid. De forhindrer også potensielle ulykker, som  birdstrikes, der fugler kolliderer med fly i bevegelse.

Driftsjefen er storfornøyd med arbeidet som blir gjort, og hundene har samlet inn rekordmange egg på kort tid.

Rundt flyplassen, som ligger like ved sjøen, er det mye måse. Noe som kan være veldig farlig for flytrafikken. Henriksen forklarer at birdstrikes kan få katastrofale følger hvis de havner i motoren på flyet, eller i verste fall går gjennom frontruta og havner i cockpiten på flyet.

- En birdstrike er faktisk listet som den verste faren for luftsikkerheten etter terrorangrep, sier han.


Finner store mengder egg

I løpet av en times arbeid rundt flyplassen fant lundehundene Frøya, Emil og Gurine nesten 70 egg. Før i tiden ble lundehunden brukt til å nettopp finne og samle egg, og dette prosjektet viser at instinktet til hundene fremdeles lever.

- Jeg tror hundene koser seg med dette, forteller Merete Evenseth som eier hundene Frøya og Gurine.

På to uker hadde hundene funnet nesten 400 egg, sammenliknet med året før er dette en effektiv måte å redusere fugleantallet rundt flyplassen på.

– Nå går vi inn i den verste måsesesongen og disse hundene hjelper oss veldig. I fjor måtte vi skyte 212 måser og vi tror tallet blir veldig annerledes i år. Vi vil gjerne bruke disse lundehundene ofte framover. De gamle metodene er tydeligvis de beste, sier driftssjefen for Avinor.
Temaside

Jakt

Slik blir fuglejakta

Rypejakta nærmer seg. 10. september står mange jegere og fuglehunder klar over hele Norge, men hva sier rapporten etter takseringen.

Les mer

Pointeren knallet til

I helgen gikk Sør-Norsk Unghundmesterskap av stablen for stående fuglehunder, som enda ikke har fylt to år.

Les mer

Tren hunden som en atlet

Får fuglehunden de forutsetningen den trenger for å prestere? Spør Inger Lise.

Les bloggen

Eget ansvar å jakte i ulveland

Miljødirektoratet har bestemt at jegere får lov til å jakte med løse hunder i naturreservatet i Østmarka. I dette området ble en ulv skutt i nødverge i fjor, da den angrep en hund.

Les mer

Det er ikke bare på høyfjellet det skjer

De aller fleste forbinder fuglehund med rype, og fuglehundprøve med høyfjellet. Men denne helgen var det i skogen det skjedde.

Les mer

Rypejakt i høstfjellet

- Høsten bringer med seg så mange goder! Ikke bare de fine fargene i naturen, men jaktsesongen er i gang! Og er for noen årets høydepunkt, skriver Susann.

Les bloggen

6 tips til jaktsesongen

Hund og jeger hører sammen. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva skal til for at jakthunden yter sitt beste?

Les mer

Vurderer ulvejakt med hund

Regjeringen vil vurdere å la jegere slippe løs hunder når de jakter på ulv med fellingstillatelse.

Les mer

Her angriper ulvene

I oktober var jämthunden Klara ute på søk etter elg, plutselig står hun ansikt til ansikt med ulven. Vi advarer om sterke bilder.

Les mer

Følg VM for stående fuglehunder

I helgen kan du følge med på verdensmesterskapet for stående fuglehunder.

Les mer

Hunden login

Temalinker