Søndag 24.09.2017 kl 19:35


I forbifarten:
Tore Kallekleiv

Skrevet av: Marie Houge Foto av: Privat og Gunnar Klingwall
Direktøren på rugdejakt med Zenobia, Aquila og Lucilla

Tore Kallekleiv driver Rugdelias Kennel sammen med Anne Grete Langeland. Han er en entusiastisk jeger. Bli bedre kjent med han!


Navn: Tore Kallekleiv

Kallenavn: Kallis

Eget kallenavn: Direktøren 

Bosted: Fana, Bergen

Alder: 59 år

Kennel: Rugdelias Kennel sammen med Anne Grethe Langeland.

Yrke: Jeg har vært brannmann i 35 år. Etter tjue år som brannmann tok jeg lederutdanning, og hadde en overordnet stilling i Bergen Brannvesen de siste 15 årene. Jeg ble PANGsjonist for to år siden. Nå har jeg gode muligheter for å jakte, det blir nesten hver eneste dag.

Hvor lenge har du drevet med hund? Jeg fikk min første hund i konfirmasjon. En border collie. Siden hadde jeg en vanlig collie. Etter militærtjenesten fikk jeg min først vorsteh. Da var jeg 22 år. Det var en strihåret vorsteh. Den var skikkelig god til å jakte på sau, hjort, reinsdyr og den slags. Han hadde grad 2 med HD (i dagens system D). I tillegg var han en dårlig stående fuglehund. Jeg skjønte fort at det var ikke en riktig hund for meg. Han tok et raid etter sau. Da bestemte jeg at våre veier måtte skilles. Han ble avlivet. Han var bare 3-4 år. Det var et tøft valg da jeg vår såpass ung, og skulle bestemme å avlive bestekompisen min.

Hva slags hund har du nå?  Korthåret vorsteh 


Hvorfor valgte du denne rasen? Det var fordi det var en allsidig hund. Jeg driver med allsidig småvilltjakt. Jeg jakter på det meste som ender, gjess, rugde, skogsfugl, fasaner og ryper. Det var et enkelt valg.

Hva er bruksgrenen/e dine? Nå som jeg har god tid, slik jeg har hatt de siste to årene, så driver jeg med alt av jaktprøver: skog, lavland, høyfjell, vinter og apport. På utstilling når kjerringen befaler.

Hvilke bruksgrener har du vært med på tidligere? Jeg har drevet med hundekjøring. Jeg har deltatt på Seppala løpet flere ganger. I noen år var jeg vært på topp blant hundekjørere i Hordaland. Beste plassering i Seppala er 10. plass aktiv en-spann.

Er du medlem av noen hundeklubb? Norsk Vorstehhund Klub. I den klubben har jeg mottatt gullmerke for mange år siden. I 2010 ble jeg æresmedlem i klubben. Det er jeg veldig stolt av. Jeg er og medlem av Vestlandets Fuglehund Klubb. Der har jeg vært styremedlem og leder i flere år. Jeg er blant syv personer som har fått tildelt klubbens gullmerke. Klubben ble stiftet i 1926  så dette henger meget høyt for meg. 


Lucilla

Hvilken hund i din tid som hundeeier er din «spesielle» hund? Kanskje vår nåværende hund, Rugdelias Nmj Lucilla. Det som er spesielt med henne er at hun har et ekstremt samarbeid med meg. Ca. 20 stk 1 AK på skogsfuglprøver. Halvparten med CK eller Ærespremie i tillegg. 

Hun var den første kontinentale fuglehund som vant Unghund Grand Prix i Norge. Ikke minst er hun en eksepsjonell jakthund. Lucilla ble i 2012 kåret til beste stående fuglehund i Norge av NKK og NJFF. Det var stort å få den prisen på Elverum. Hun ble årets vorstehhund 2012. Ja, hun har vunnet Norsk Vorstehhund Cup (NVC) skog tre år på rad. Rugdelias ACG Scolopax R og Rugdelias Imb Messalina var også helt eksepsjonelle hunder i sine epoker.

Hvilken hundegren syns du er mest fascinerende utover din egen? Ja, hundekjøring er kjempekult. Vi bruker hundene våre mye til det, men ikke i konkurranse. Jeg har i nesten alle år kjørt minst en uke på Hardangervidda,  og krysser vidden. Det er nesten på høyde med jakt. Det krever mye av det samme som jakta, som samarbeid, styrke og utholdenhet. Det å fyke innover viddene er flott. Da barna var små pleide vi å ta med dem. Vi tok dem ut av skolen en uke etter påsken, og dro på slike turer. Det gjorde at jeg kom nært innpå dem, på en helt annen måte enn til hverdags. Jeg er veldig glad for at begge sønner har valgt å satse på hund og jakt i voksen alder.

Meritter du kan skryte av? Oi. Hmm... Å bli første korthår plassert i NM høyfjell i1986, eller kanskje å ha den første kontinentale fuglehunden som vant Unghund Grand Prix i 2006.


(T. v.) Anne Grete med Rugdelias VLV Lucius, (t. h.) Tore med Rugdelias VLV Cornelia Elverum -13

Hva er fremtidsplanene dine? Vi har to veldig spennende unghunder på gang som er 8 måneder. Det blir å vinne Norsk Derby i 2014 med dem, og siden bite meg fast i eliten blandt stående fuglehunder.

Hva er din største drøm å skulle oppleve med hund? Jeg har lyst til å vinne NM høyfjell.
Temaside

Jakt

Slik blir fuglejakta

Rypejakta nærmer seg. 10. september står mange jegere og fuglehunder klar over hele Norge, men hva sier rapporten etter takseringen.

Les mer

Pointeren knallet til

I helgen gikk Sør-Norsk Unghundmesterskap av stablen for stående fuglehunder, som enda ikke har fylt to år.

Les mer

Tren hunden som en atlet

Får fuglehunden de forutsetningen den trenger for å prestere? Spør Inger Lise.

Les bloggen

Eget ansvar å jakte i ulveland

Miljødirektoratet har bestemt at jegere får lov til å jakte med løse hunder i naturreservatet i Østmarka. I dette området ble en ulv skutt i nødverge i fjor, da den angrep en hund.

Les mer

Det er ikke bare på høyfjellet det skjer

De aller fleste forbinder fuglehund med rype, og fuglehundprøve med høyfjellet. Men denne helgen var det i skogen det skjedde.

Les mer

Rypejakt i høstfjellet

- Høsten bringer med seg så mange goder! Ikke bare de fine fargene i naturen, men jaktsesongen er i gang! Og er for noen årets høydepunkt, skriver Susann.

Les bloggen

6 tips til jaktsesongen

Hund og jeger hører sammen. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva skal til for at jakthunden yter sitt beste?

Les mer

Vurderer ulvejakt med hund

Regjeringen vil vurdere å la jegere slippe løs hunder når de jakter på ulv med fellingstillatelse.

Les mer

Her angriper ulvene

I oktober var jämthunden Klara ute på søk etter elg, plutselig står hun ansikt til ansikt med ulven. Vi advarer om sterke bilder.

Les mer

Følg VM for stående fuglehunder

I helgen kan du følge med på verdensmesterskapet for stående fuglehunder.

Les mer

Hunden login

Temalinker