Søndag 24.09.2017 kl 19:50


VI TESTER

Vi skal finne skogsfuglen

Skrevet av: Inger Lise Walle Foto av: Privat

Vi har lurt litt på hvilken gren vi skulle teste neste gang. Og nå er det klart, Rikke og Trix skal til pers i skogsfuglprøve!


Den 23. august skal en av våre testekvipasjer i ilden igjen. Denne gangen er målet å finne skogsfuglene, og den mye omtalte tiuren.

- Jeg grublet lenge på om vi skulle prøve oss på jaktprøve denne høsten, og etter at vi var med på et dressurkurs for fuglehunder tidligere i år fant jeg ut at vi bare måtte prøve, forteller Rikke.

Dette er Trix' første jaktprøve og Rikke tror at han har større sjanser for å gjøre det bra i jakten på skogsfuglen, enn rypa.

- Kleiner münsterländer er mye brukt på skogsfugljakt på grunn av søket sitt, de går ikke så stort som de burde på for eksempel høyfjellet, forteller hun.


Utfordringer

Noen hunder utvikler seg litt tregere enn andre, og Trix er en av disse hundene. Han har vært med på jakt siden han var åtte måneder gammel, men har vært i få situasjoner som innebærer arbeid med fugl.

- Vi har vært veldig usikre på hvordan vi skulle trene, hva vi skulle gjøre hvis vi gikk på fugl, eller rett og slett jaktet i områder med lite fugl, forteller Rikke.

Dette byr på utfordringer nå de nå begynner finjusteringen frem mot prøven i august. En av disse er ro under oppflukt og sitt.

- Treningen på sitt går bedre og bedre. Men Trix har stor jaktlyst og vil gjerne følge "viltet" når vi trener. Derfor bruker vi mye tid på å trene sitt med både kommando og skudd, sier hun og legger til at det ikke er noe alternativ å la hunden løpe etter fuglen. Da kan den selv risikere å bli skutt i en jaktsituasjon.

Å lære hunden å sitte når den hører et skudd kan være lurt. Skulle bruk av kommando feile, vil hunden likevel sette seg når fuglen letter og skuddet går.


Trix elsker å apportere, men vil det holde på prøve?

Skal ikke forfølge fugl

En av forskjellene mellom skogsfuglprøver og prøver i høyfjell eller lavland for fuglehunder er antall hunder i slipp.

På skogsfuglprøvene slippes hundene en og en, og får jakte på fuglen i ro og mak på egenhånd.

- Dette tror jeg er en fordel for oss, da jeg ikke er helt sikker på om Trix hadde klart å jakte selvstendig sammen med en fremmed hund, sier Rikke.

Men selv om hundene slippes en og en i terrenget er det ikke bare å få premiering. Alt må klaffe.

- Det er litt bingo i skogen, du vet aldri om du møter på fugl eller ikke. Men jeg har hørt at det skal være godt med fugl i terrenget vi skal prøve oss i, forteller hun.

For å få premiering på skogsfuglprøve må hunden finne fugl, ta stand og brakt fuglen for skudd. Hunden skal heller ikke forfølge fuglen, da er prøven over for vedkommende hund.

- I tillegg skal hunden vise at den kan apportere. Du kan enten ta apportbevis på forhånd, og ha det med i sekken under prøven, eller så må hunden apportere skutt fugl der og da, forklare Rikke som ikke er helt sikker på hvordan dette går. 

Trix er en god apportør med stor apportlyst, men han kan være egenrådig og vil ikke alltid komme inn med apportgjenstanden umiddelbart.

- Vi må bare trene, det kommer vi ikke utenom, sier Rikke.


Følg ekvipasjen

Frem mot prøvedagen den 23. august vil Rikke blogge jevnlig om treningen, oppturer og nedturer underveis. 

De har nå fire uker på seg til å få alt på plass.

- Vi skal trene sitt hver dag, både med en fugl laget av plast og andre flygende gjenstander. I tillegg er planen å få trent mer sitt på avstand og med skudd, og kanskje vi får tatt en tur innom et av treningsterrengene, sier hun.

Er du nysgjerrig på hvordan treningen går kan du følge Rikke og Trix på bloggen hennes.
Relaterte artikler

Temaside

Jakt

Slik blir fuglejakta

Rypejakta nærmer seg. 10. september står mange jegere og fuglehunder klar over hele Norge, men hva sier rapporten etter takseringen.

Les mer

Pointeren knallet til

I helgen gikk Sør-Norsk Unghundmesterskap av stablen for stående fuglehunder, som enda ikke har fylt to år.

Les mer

Tren hunden som en atlet

Får fuglehunden de forutsetningen den trenger for å prestere? Spør Inger Lise.

Les bloggen

Eget ansvar å jakte i ulveland

Miljødirektoratet har bestemt at jegere får lov til å jakte med løse hunder i naturreservatet i Østmarka. I dette området ble en ulv skutt i nødverge i fjor, da den angrep en hund.

Les mer

Det er ikke bare på høyfjellet det skjer

De aller fleste forbinder fuglehund med rype, og fuglehundprøve med høyfjellet. Men denne helgen var det i skogen det skjedde.

Les mer

Rypejakt i høstfjellet

- Høsten bringer med seg så mange goder! Ikke bare de fine fargene i naturen, men jaktsesongen er i gang! Og er for noen årets høydepunkt, skriver Susann.

Les bloggen

6 tips til jaktsesongen

Hund og jeger hører sammen. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva skal til for at jakthunden yter sitt beste?

Les mer

Vurderer ulvejakt med hund

Regjeringen vil vurdere å la jegere slippe løs hunder når de jakter på ulv med fellingstillatelse.

Les mer

Her angriper ulvene

I oktober var jämthunden Klara ute på søk etter elg, plutselig står hun ansikt til ansikt med ulven. Vi advarer om sterke bilder.

Les mer

Følg VM for stående fuglehunder

I helgen kan du følge med på verdensmesterskapet for stående fuglehunder.

Les mer

Hunden login

Temalinker