Tirsdag 19.09.2017 kl 13:40


VI TESTER

- Jeg er fornøyd

Skrevet av: Inger Lise Walle Foto av: Rikke Masternes

Denne helga deltok vår testekvipasje på skogsfuglprøve. Her kan du se hvordan det gikk.


I juli ble det klart at vår testekvipasje Rikke og Trix skulle teste en ny gren. Denne gangen var det skogsfuglprøve som sto for tur. Dette er en prøve for stående fuglehunder som krever en del, både av hund og av fører.

- En av de store forskjellene er at du må være helt stille når du beveger deg gjennom skogen, forteller Rikke om forskjellen på høyfjellsprøve og skogsfuglprøve.

På høyfjellsprøver skal hundene finne ryper, og disse er ikke så veldig var på lyd. Skogsfuglene flytter på seg med en gang de hører at noen kommer, og det er om å gjøre og bevege seg så sakte og så stille som mulig. I tillegg går hundene en og en, de har ingen makker som de konkurrerer mot og har fuglene for seg selv.

På denne prøven kunne hundene kun stille i AK, åpen klasse. Denne klassen er for hunder som er eldre enn to år, og de skal være godt dresserte. Søket skal være bra, de skal dekke mye terreng og reise fugl på en rolig og kontrollert måte.


Over 50 mil måtte ekvipasjen kjøre hver vei.

Lang reise

- Vi kjørte langt for å være med på denne prøven, da det er den eneste skogsfuglprøven som arrangeres i Finnmark, forteller Rikke om kjøreturen fra vest til øst i fylket på over 50 mil.

De ankom Pasvik camping, som var hovedkvarteret denne helga, natt til lørdag. Og den lange kjøreturen og mangelen på søvn satte litt preg på den første dagen i skogen.

- På lørdagen var vi i ettermiddagspartiene og skulle ikke starte ut i skogen før etter klokken 12. Jeg prøvde så godt jeg kunne å være rolig, men etter hvert som timene sneglet seg av gårde, vokste nervøsiteten, sier Rikke.

Etter hvert ble de ropt opp av Thom Thorstsensen som var dommer for dagen. Sammen med en strihåret vorsteh og en engelsk setter satte de kursen for prøveterrenget.

- Trix hadde første slipp, noe som vil si at han var den første som skulle prøve å finne fugl. Etter en gjennomgang av reglene sammen med dommer slapp jeg han løs og krysset fingrene, sier hun.


Trix følger med når neste hund slippes.

Ingen fugl

- Tida fløy når vi først begynte å gå! Trix sitt første slipp varte i rundt 20 minutter, men det føltes som vi nettopp hadde startet å gå, sier Rikke.

Tross at Trix ikke klarte å finne noe fugl i løpet av de første minuttene i skogen var Rikke fornøyd med prestasjonene hans. 

- Vi hadde åpen bedømming, der alle på partiet får vite hva dommeren syntes om hunden underveis, forklarer Rikke og legger til at dommer Thom likte Trix' første omgang. Han jobbet bra i vekslende vind, men kunne hatt mer bredde og dybde i søket ble hun fortalt. Likevel var det absolutt premieringsverdig.

På det andre slippet begynte Trix å bli sliten, og tungt terreng i våt myr og kratt tok knekken på den siste biten av energi.

- Det var ingen av hundene som klarte å finne fugl denne dagen, dermed var det ingen som ble premiert heller, sier Rikke.

Selv om hunden ikke får premiering, og dommerne dømmer at hunden er ferdig for dagen, får den likevel karakterer på forskjellig områder. Hunden får karakter på fem punkter. Jaktlyst, fart, søksbredde, reviering og samarbeid. På jaktlyst og fart er en sekser det beste. På søksbredde, reviering og samarbeid er firer det beste, men skalaen går til seks der også. Får de over fire viser det at hunden har for mye av det gode.

På lørdag fikk Trix følgende karakterer:

Jaktlyst: 3

Fart: 3

Søksbredde: 2

Reviering: 3

Samarbeid: 4

- Trix viser oss et godt jaktsøk i vekslende vind, noe større dybde i medvind, samt bredde ønskelig. Meget god kontakt med fører. Forsetter senere sitt gode jaktsøk, mot slutten moderer Trix seg i tungt terreng og avsluttes, skriver dommeren i kritikken.


Fort gjort

Etter litt søvn og mat skulle ekvipasjen ut i skogen nok en gang. Denne gangen skulle de ut klokken åtte på morgenen, og været var ikke helt på lag med hundene.

- I det vi startet ut kom sola frem og vinden var helt fraværende. Trix hadde første slipp nok en gang, men ble avsluttet etter 30 minutter, sier Rikke.

Dommer Ole Andre, var ikke helt fornøyd med det han fikk servert av den unge kleine münsterländeren, men lot han bli med videre under tvil. 

Etter Trix skulle en ny strihåret vorsteh i ilden. Denne fant fugl, men gikk for langt etter fuglen. Dermed var leken over. I åpen klasse skal hunden sitte momentant når fuglen letter fra bakken. Går den etter er leken over. Det samme skjedde med en pointer som var litt for heit.

- Trix fikk en ny sjanse og startet bra. Han gikk lengre ut enn han hadde gjort i sitt første slipp, men dabbet fort av. Etter 15 minutter fikk jeg beskjed om å ta han inn, forklarer Rikke.

Tross at Trix ikke klarte å finne fugl er hund storfornøyd med prestasjonene hans i løpet av helga. 

- Han jobbet bra i perioder og prøvde sitt beste. Men han var sliten etter en lang reise, mange nye inntrykk og litt for varmt vær.

På søndag fikk Trix følgende karakterer:

Jaktlyst: 2

Fart: 2

Søksbredde: 2

Reviering: 2

Samarbeid: 3

- Trix starter ut i godt fart og stil, jakter godt i tungt terreng med blandingsskog. Revierer godt i varierende vind. Ønskelig med større bredde, dybde og kontinuitet i søket. I andre slipp modererer Trix seg og kommer seg etterhvert ikke ut i et premieringsverdig søk, skriver dommeren i kritikken.


Spennende

Selv om det ikke ble noen premier på vår testekvipasje denne helgen kan Rikke fortelle at jaktprøven absolutt ga mersmak.

- Det var utrolig spennende å gå i skogen sammen med hundene. Og stemningen var god fra start til slutt. Selv om det er en konkurranse er alle hyggelige med hverandre og blir utrolig glad på hverandres vegne når en annen hund gjør det bra, sier hun.

Videre fortelle Rikke at det er tyngre å gå i gammel urskog enn på fjellet, i tillegg skal alt foregå så stille som mulig. Tross tungt terreng mener hun at det absolutt er verdt det å prøve seg i skogen hvis man har fuglehund.

- Vi skal absolutt prøve oss på jaktprøve igjen. Vi ble godt tatt i mot som debutanter og fikk god oppfølging av dommer og andre deltakere underveis, forteller Rikke som også må gi skryt til arrangør Sør-Varanger Jeger og fisk for en flott gjennomført jaktprøve.
Relaterte artikler

Temaside

Jakt

Slik blir fuglejakta

Rypejakta nærmer seg. 10. september står mange jegere og fuglehunder klar over hele Norge, men hva sier rapporten etter takseringen.

Les mer

Pointeren knallet til

I helgen gikk Sør-Norsk Unghundmesterskap av stablen for stående fuglehunder, som enda ikke har fylt to år.

Les mer

Tren hunden som en atlet

Får fuglehunden de forutsetningen den trenger for å prestere? Spør Inger Lise.

Les bloggen

Eget ansvar å jakte i ulveland

Miljødirektoratet har bestemt at jegere får lov til å jakte med løse hunder i naturreservatet i Østmarka. I dette området ble en ulv skutt i nødverge i fjor, da den angrep en hund.

Les mer

Det er ikke bare på høyfjellet det skjer

De aller fleste forbinder fuglehund med rype, og fuglehundprøve med høyfjellet. Men denne helgen var det i skogen det skjedde.

Les mer

Rypejakt i høstfjellet

- Høsten bringer med seg så mange goder! Ikke bare de fine fargene i naturen, men jaktsesongen er i gang! Og er for noen årets høydepunkt, skriver Susann.

Les bloggen

6 tips til jaktsesongen

Hund og jeger hører sammen. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva skal til for at jakthunden yter sitt beste?

Les mer

Vurderer ulvejakt med hund

Regjeringen vil vurdere å la jegere slippe løs hunder når de jakter på ulv med fellingstillatelse.

Les mer

Her angriper ulvene

I oktober var jämthunden Klara ute på søk etter elg, plutselig står hun ansikt til ansikt med ulven. Vi advarer om sterke bilder.

Les mer

Følg VM for stående fuglehunder

I helgen kan du følge med på verdensmesterskapet for stående fuglehunder.

Les mer

Hunden login

Temalinker