Søndag 24.09.2017 kl 19:38


Ikke lang mellom himmel og helvete

Skrevet av: Inger Lise Walle Foto av: Inger Lise Walle

Det er tidlig fredag morgen, men det er allerede yrende liv på Hovden. Det er klart for jaktprøve for stående fuglehunder.


Fra litt lengre nede i Setesdalen kommer Rune Ingebretsen kjørende. En blid mann med mye kunnskap. For en tid tilbake flyttet han og familien til Valle kommune, etablerte seg, og realiserte en drøm. På fjellgården Tytingen driver Rune med fuglehunder. Han driver oppdrett, dressurtrening og opptrening til jakt og prøver. I 2011 ble hundehotellet godkjent, så han har plass til omtrent 20 hunder.

I dag har han tatt turen opp til Hovden for å stille tre hunder i vinnerklassen(VK).  To av dem er hans egne, og den siste stille han for en kamerat som på grunn av skade måtte bli hjemme. De to engelsk setterne, Mac og Guri er Rune sine. To meget gode hunder, som har vist mange gode egenskaper. I tillegg til disse har han med pointeren Imperia.

- Det er alltid spennende å gå på jaktprøve. Mac er veldig flink, men han mistet litt piffen her for en liten stund siden. Guri er også veldig god, så det blir gøy å se hvordan de gjør det i dag, sier Rune da vi er på vei ut til terrenget som er blitt anvist til denne klassen.

Opprop en tidlig fredag morgen.

Rune Ingebretsen og Mac.

Mye å gjøre

I det vi begynner å gå ut i terrenget forteller han at det har vært mye å gjøre på gården i det siste.

- Jeg har hatt mange hunder til opptrening og dressur, og det går litt utover mine egne. En erfaring jeg må ta med meg til neste år, sier han.

Mac har første slippet sammen med en annen hund. Det fungerer slik på jaktprøve at to og to hunder blir sluppet sammen. Slippet er på 15 minutter og da gjelder det for hunden å vise seg fra sin beste side. Mac jobber godt og bruker terrenget, dessverre finner han ikke fugl.

Rune er like blid. Det er helt tydelig at hundene er veldig glad i matfaren sin, og sniker seg til kos så ofte de kan.

- Det er ikke over enda. Mac har mer slipptid igjen, og det er ikke nødvendig at han finner fugl i dag for å gå videre til finalen i morgen. Men vi får ikke premiering om det ikke er fuglearbeid, og alle vil jo helst ha hunden i fugl, forteller han.


Rune måtte ut å hente inn Guri.

Marsjpris

Paritet er på 20 hunder, og alle er vinnere før det motsatte er bevist.

Neste hund som skal slippes med Rune som fører er Imperia.

- Hun er like flink som hun er stygg, sier han og stryker henne kjærlig over hode.
Også hun gjør en fin jobb i søket. Som en rakett jobber hun innover vidda, men heller ikke hun får fuglearbeid i dette slippet.

Til slutt er det Guri som skal i ilden. Hun blir sluppet, og løper så langt at ingen lengre kan se henne. Rune prøver å rope henne tilbake med fløyte, men uten hell. Han går til det stedet han sist så henne, og får hentet henne inn igjen. Og så enkelt er det å bli slått ut i en slik klasse, dommerne sier "takk for i dag" til Guri. Da vil hun ikke få mer slipptid, og går ikke videre til noe finale, men Rune smiler fortsatt.

- Sånn er det. Det er fint å se hva jeg må jobbe med. Jeg vet at hunden er god, men det er ikke alltid det går som det skal. Jeg får i alle fall dagens "marsjpris", sier han og ler.


Små marginer

- Det er levende dyr man jobber med på jaktprøve. Selv om en hund har gjort det bra på prøver før er de ikke like hver gang, noen ganger kan de vær kjempe flink å få 1 premie den ene helgen, mens neste helg blir de slått ut tidlig, forteller Rune.
Det er ingen tvil om at jakthunder er atleter, og selv om det høres enkelt ut, er det absolutt ikke det.

En stående fuglehund skal kunne finne fugl, ta stand, reise fuglen på kommando, deretter sett seg og utrede. I VK skal hundene også apportere.

- Det er ikke langt mellom himmelen og helvete i denne sporten. Alt kan være helt supert og hunden kan ligge an til en god plassering. Plutselig gjør hunden eller jeg en feil, også ryker alt. Jeg kan fortelle om en del slike historier, sier Rune.

Verken Mac eller Imperia få fuglearbeid i sine andre slipp heller, men de er gode nok til at de går videre til finalen.


Fint på prøve

Fjellet er nydelig kledd med en tidelig høstdrakt, og det er lite som gjør det vakrere enn stående fuglehunder som jobber. I gruppa er det en god tone, og praten går i hund, trening og tidligere resultater. Om det går dårlig på et slipp er det flere trøstende ord å få. Dette er en sport som man tydelig hjelper hverandre frem, og mer enn gjerne kommer med tips og råd.

Nydelig dag på fjellet.

Snublet på målstreken

Dagen etter var det finale og Mac viste fint arbeid. I siste slipp ble det fuglearbeid på gutten, komplett rolig i oppflukt og skudd. Han utredet også bra. Men så slurver han med apporten.

- Det er kjedelig og jeg må virkelig gå i meg selv å se hva jeg har gjort galt. Han må alltid apportere etter fuglearbeid, og gjør det av største glede, men ikke i dag. I dag slurvet han og det er i bunn og grunn min feil, forteller Rune.

Nå blir det en ny treningsplan frem mot NM høyfjell på Kongsvoll.

- Dette var å snuble på målstreken, sier Rune.

Se NRK sitt program om Tytingen; Der ingen skulle tru at nokon kunne bu.
Temaside

Jakt

Slik blir fuglejakta

Rypejakta nærmer seg. 10. september står mange jegere og fuglehunder klar over hele Norge, men hva sier rapporten etter takseringen.

Les mer

Pointeren knallet til

I helgen gikk Sør-Norsk Unghundmesterskap av stablen for stående fuglehunder, som enda ikke har fylt to år.

Les mer

Tren hunden som en atlet

Får fuglehunden de forutsetningen den trenger for å prestere? Spør Inger Lise.

Les bloggen

Eget ansvar å jakte i ulveland

Miljødirektoratet har bestemt at jegere får lov til å jakte med løse hunder i naturreservatet i Østmarka. I dette området ble en ulv skutt i nødverge i fjor, da den angrep en hund.

Les mer

Det er ikke bare på høyfjellet det skjer

De aller fleste forbinder fuglehund med rype, og fuglehundprøve med høyfjellet. Men denne helgen var det i skogen det skjedde.

Les mer

Rypejakt i høstfjellet

- Høsten bringer med seg så mange goder! Ikke bare de fine fargene i naturen, men jaktsesongen er i gang! Og er for noen årets høydepunkt, skriver Susann.

Les bloggen

6 tips til jaktsesongen

Hund og jeger hører sammen. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva skal til for at jakthunden yter sitt beste?

Les mer

Vurderer ulvejakt med hund

Regjeringen vil vurdere å la jegere slippe løs hunder når de jakter på ulv med fellingstillatelse.

Les mer

Her angriper ulvene

I oktober var jämthunden Klara ute på søk etter elg, plutselig står hun ansikt til ansikt med ulven. Vi advarer om sterke bilder.

Les mer

Følg VM for stående fuglehunder

I helgen kan du følge med på verdensmesterskapet for stående fuglehunder.

Les mer

Hunden login

Temalinker