Søndag 24.09.2017 kl 19:28


Mange hunder skader seg på jakt

Skrevet av: Rolf Magnus W. Sæther/newswire
FØRSTEHJELP: Bandasjer og annet førstehjelpsutstyr til hunden bør være med i jaktsekken.

Hunder som er med på jakt løper stor risiko for å bli skadet. Derfor bør jegere ta med et eget førstehjelpsskrin til hunden, mener fagfolk.


I disse dager tar tusenvis av jegere med seg hunder ut på jakt i terrenget. Svært mange av de firbeinte pådrar seg små eller store skader.

– Hundene springer fort og har ikke full kontroll på omgivelsene. Da får de lett strekkskader, rifter eller såre poter. Elghunder kan bli sparket av elg, og fuglehunder kan bli truffet av hagl, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog.

Breisjøberget er selv aktiv jeger og har fire jakthunder. Han opplever at hundene hans skader seg på en eller annen måte hvert år.

– Det er et hardt liv å være jakthund. Samtidig elsker hundene å være med på jakt. Jeg prøver å forebygge skader ved å trene hundene hele året. I tillegg har jeg med førstehjelpsutstyr til hundene, sier Breisjøberget.


OBLIGATORISK: Førstehjelpssaker til hund bør alltid være med i jaktsekken, sier dyrefaglig rådgiver i If, Martine Fossem Nygaard. (Foto: If)

Tenk sikkerhet

Når man er ute på jakt, er veien ofte lang til nærmeste veterinær eller lege. Derfor er det viktig å tenke sikkerhet og være forberedt på at det kan skje ting både med en selv, jaktkamerater og de firbeinte.

– Hundeeierne bør sette sammen et førstehjelpsskrin til hunden før de drar på jakt, sier Martine Fossem Nygaard, dyrefaglig rådgiver i forsikringsselskapet If.

Jakthunder løper mye og har lett for å få såre poter og andre kuttskader.

– Skrinet bør inneholde en god potesalve og potesokker til alle fire bein. I tillegg er det lurt å ta med en pinsett for å fjerne flått eller ting som setter seg fast i potene eller andre steder, sier Nygaard.

Dersom potekutt eller andre kutt er dype, kan du bruke litt fysiologisk saltvann for å få spylt vekk skitt og møkk. Saltvannet, som fås kjøpt på apotek og hos dyrleger, kan også brukes til å skylle vekk rusk og øyeflod fra hundens øyne.

– Ved dype og blødende kutt er det lurt å ha med litt bandasjeutstyr. Dekk såret eller kuttet med en kompress eller bandasjepute først, så bomull i neste lag og tøyelig bandasje ytterst, sier Nygaard.


Får diaré

Under jakten er det viktig at hunden får i seg nok energi. Derfor bør du ta med kaloririkt fôr av god kvalitet.

Det at man bytter fôr under jakten, kombinert med den stressede situasjonen for hunden, gjør at mange hunder utvikler diaré.

– Derfor bør førstehjelpsskrinet inneholde en probiotika, som bedrer fordøyelsen. De finnes i mange forskjellige typer og fås kjøpt på apoteket og hos dyrlegen, sier Nygaard.


Dra til dyrlegen

Et førstehjelpsskrin til hunden er ikke tilstrekkelig til å behandle alle skader.

– Ved alvorlige skader må man komme seg til dyrlegen fortest mulig. I mange situasjoner må man gå selv. Da får man gå i hundens tempo og ta korteste vei til bilen. I verste fall må hunden bæres, sier Martine Fossem Nygaard i If.

Selv om jakthunder ofte skader seg, er jegere over gjennomsnittet opptatt av hundens helse, mener Jo Inge Breisjøberget.

– Dersom hunden blir skadet, er jakta ødelagt. Derfor er de fleste jegere flinke til å ta med førstehjelpsutstyr til hunden, sier Breisjøberget.


Foto: If

Fakta:

Dette bør være i førstehjelpsskrinet

    Potesalve
    Potesokker
    Fysiologisk saltvann
    Bandasje (bomull og tøyelig)
    Kompress og/eller bandasjepute
    Kaloririkt fôr
    Probiotika
    Pinsett

Temaside

Jakt

Slik blir fuglejakta

Rypejakta nærmer seg. 10. september står mange jegere og fuglehunder klar over hele Norge, men hva sier rapporten etter takseringen.

Les mer

Pointeren knallet til

I helgen gikk Sør-Norsk Unghundmesterskap av stablen for stående fuglehunder, som enda ikke har fylt to år.

Les mer

Tren hunden som en atlet

Får fuglehunden de forutsetningen den trenger for å prestere? Spør Inger Lise.

Les bloggen

Eget ansvar å jakte i ulveland

Miljødirektoratet har bestemt at jegere får lov til å jakte med løse hunder i naturreservatet i Østmarka. I dette området ble en ulv skutt i nødverge i fjor, da den angrep en hund.

Les mer

Det er ikke bare på høyfjellet det skjer

De aller fleste forbinder fuglehund med rype, og fuglehundprøve med høyfjellet. Men denne helgen var det i skogen det skjedde.

Les mer

Rypejakt i høstfjellet

- Høsten bringer med seg så mange goder! Ikke bare de fine fargene i naturen, men jaktsesongen er i gang! Og er for noen årets høydepunkt, skriver Susann.

Les bloggen

6 tips til jaktsesongen

Hund og jeger hører sammen. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva skal til for at jakthunden yter sitt beste?

Les mer

Vurderer ulvejakt med hund

Regjeringen vil vurdere å la jegere slippe løs hunder når de jakter på ulv med fellingstillatelse.

Les mer

Her angriper ulvene

I oktober var jämthunden Klara ute på søk etter elg, plutselig står hun ansikt til ansikt med ulven. Vi advarer om sterke bilder.

Les mer

Følg VM for stående fuglehunder

I helgen kan du følge med på verdensmesterskapet for stående fuglehunder.

Les mer

Hunden login

Temalinker