Tirsdag 19.09.2017 kl 13:25


Mange vil bli jegere

Skrevet av: Rolf Magnus W. Sæther
PÅ SKYTEBANEN: Stadig flere kvinner tar jegerprøven. Her er Alf Otto Skar og Kjersti Solberg i aksjon på skytebanen. (Foto: Åsgeir Størdal – NJFF)

I disse dager tar over 10 000 nordmenn jegerprøven. Interessen for å jakte er fortsatt svært stor her til lands.


– Vi er et folk av jegere. I mange andre land er jakt noe eliten i samfunnet driver med. I Norge har det vært en folkeaktivitet de siste 10 000 årene, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Det finnes rundt 140 000 aktive jegere i Norge. Mens det blir færre fiskere og bærplukkere, holder tallet på jegere seg stabilt høyt.

Alle som skal jakte i Norge må ha bestått jegerprøven. Før man kan ta den må man gjennom et 30 timers kurs over ni kvelder. I løpet av jaktåret 2013/2014 bestod 12 558 personer jegerprøven.

– Mye tyder på at det blir like mange som tar prøven i år. Man kan ta jegerprøvekurs gjennom våre lokalforeninger over hele landet, sier Farstad.


Flere voksne på jegerkurs

Tidligere var jegerkursene fylt opp med 15-16-åringer som skulle gå i fars fotspor og bli jegere. I det siste har stadig flere voksne i 30-40-årene satt seg på skolebenken.

– Jegerkursene domineres nå av folk som er ferdig med småbarnsperioden og trenger en hobby for å realisere seg selv. Det står og vipper mellom golf og jakt, og så blir det jakt, sier Farstad.

De voksne jeger-aspirantene har ofte ikke lært kunsten å gå på jakt av sine foreldre, noe som var vanlig tidligere.

– Overleveringskunnskapen er borte, og derfor er det ekstra viktig med et formalisert opplæringstilbud for å sikre en etisk og forsvarlig jakt, sier Farstad.


Shopper jaktopplevelser

Måten nordmenn jakter på er i endring. Inatur.no er Norges største markedsplass for jakt, fiske og hytter i norsk natur. Siden oppstarten i 2003 har nettstedet hatt en formidabel vekst i salget av jaktopplevelser og jaktkort.

– Akkurat nå er småviltjakt det som øker mest. Vi solgte cirka 50 000 småviltkort i 2014. Det er en vekst på 28 prosent fra året før, sier daglig leder Morten Pedersen i Inatur.

Det er enklere å få tak i jakt nå enn før. Inatur ser at flere jegere gjerne prøver nye jaktområder og at interessen for jakt i nærheten av storbyene er økende.

– Flere søker nye jaktopplevelser i tillegg til sine faste planlagte høstturer. Man trenger ikke å reise så langt for å få en god jakttur. Å jakte småvilt har også fått høyere status enn tidligere, og både unge, gamle, kvinner og menn bestiller jaktopplevelser, sier Pedersen.

Norges Jeger- og Fiskerforbund bekrefter at de ”nye” jegerne er mer reise- og betalingsvillige enn før.

– Vi ser en klar tendens til at nyutdannede jegere blir nisjejegere for eksempel på gås eller skogsfugl. De er fleksible og villige til å betale for å reise dit de finner den jakta de ønsker, sier Espen Farstad.

Jegerne reiser inn og jakter intensivt noen få dager og så ut igjen.

– Mange reiser til Sverige for å oppleve tidligjakta på skogsfugl og rype. Dette er en trend i jegermiljøet som vi ikke har sett så mye av tidligere, sier Farstad.

Det mest populære dyret å jakte på i Norge er elgen. I jaktåret 2013/2014 deltok omtrent 61 000 jegere på elgjakt, mens 45 000 deltok på rypejakt, som er den nest mest populære jakta. På tredjeplass ligger hjort, som 44 000 jegere jaktet på, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.


Flere kvinner

Stadig flere kvinner vil bli jegere. Av alle som besto jegerprøven i fjor, var drøyt 22 prosent kvinner.

– Vi har en aktiv strategi for å invitere jenter. For eksempel arrangerer vi egne skytebanekvelder der menn ikke har adgang. Det kan være tøft ha de gamle snusgubbene i nakken når man skal stå og skyte, sier Farstad.

For å bli småviltjeger trenger man ikke å dokumentere skyteferdigheter. Likevel oppfordrer Farstad alle uteksaminerte jegere om å bruke mye tid på skytebanen.

– Skal du ut i skogen og ta liv, er det viktig at du er forberedt. Kom deg på skytebanen og bli kjent med hagla eller rifla di, sier Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

FAKTA

  • Alle som skal jakte i Norge må ha bestått jegerprøven.
  • Før prøven må man ta et obligatorisk kurs på 30 timer.
  • Man må besvare minst 40 av 50 spørsmål riktig for å få bestått.
  • I løpet av jaktåret 2013/2014 bestod 12 558 personer jegerprøven.
  • Mer info om jegerprøven finner du HER.Temaside

Jakt

Slik blir fuglejakta

Rypejakta nærmer seg. 10. september står mange jegere og fuglehunder klar over hele Norge, men hva sier rapporten etter takseringen.

Les mer

Pointeren knallet til

I helgen gikk Sør-Norsk Unghundmesterskap av stablen for stående fuglehunder, som enda ikke har fylt to år.

Les mer

Tren hunden som en atlet

Får fuglehunden de forutsetningen den trenger for å prestere? Spør Inger Lise.

Les bloggen

Eget ansvar å jakte i ulveland

Miljødirektoratet har bestemt at jegere får lov til å jakte med løse hunder i naturreservatet i Østmarka. I dette området ble en ulv skutt i nødverge i fjor, da den angrep en hund.

Les mer

Det er ikke bare på høyfjellet det skjer

De aller fleste forbinder fuglehund med rype, og fuglehundprøve med høyfjellet. Men denne helgen var det i skogen det skjedde.

Les mer

Rypejakt i høstfjellet

- Høsten bringer med seg så mange goder! Ikke bare de fine fargene i naturen, men jaktsesongen er i gang! Og er for noen årets høydepunkt, skriver Susann.

Les bloggen

6 tips til jaktsesongen

Hund og jeger hører sammen. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva skal til for at jakthunden yter sitt beste?

Les mer

Vurderer ulvejakt med hund

Regjeringen vil vurdere å la jegere slippe løs hunder når de jakter på ulv med fellingstillatelse.

Les mer

Her angriper ulvene

I oktober var jämthunden Klara ute på søk etter elg, plutselig står hun ansikt til ansikt med ulven. Vi advarer om sterke bilder.

Les mer

Følg VM for stående fuglehunder

I helgen kan du følge med på verdensmesterskapet for stående fuglehunder.

Les mer

Hunden login

Temalinker