Søndag 24.09.2017 kl 19:33


6 tips til jaktsesongen

Skrevet av: Rikke Masternes

Hund og jeger hører sammen. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva skal til for at jakthunden yter sitt beste?


Jannicke Jæger driver Dyreklinikken Bergen Vest, og tilbringer mye tid på jakt i fjell og på vidda. Blant dette har hun vært på rypejakt på Hardangervidda og due- og fasanjakt i Danmark og England.

Jæger har seks råd som gir hunden en god oppladning til en krevende høst ute i terrenget.


Veterinærens råd

1. Opptrening

Det er viktig med jevn trening av hunden, og gradvis opptrening i god tid før jaktsesongen for å forebygge skader på skjelett og muskulatur under selve jakta. Det er som med oss mennesker, hvis vi plutselig trener hardt uten forberedelser kan vi pådra oss skader.

2. Flått
En jakthund er mye ute i naturen, og hunder kan også få flåttbårne sykdommer. Spesielt på hjortejakt er hunden utsatt og kan få flere hunde flått på seg i de verste tilfellene. 
Veterinæren mener det beste er å gi jakthunden et repellerende flåttmiddel, som innebærer at flåtten faller av før den får bitt seg fast.

Er det en mild vinter kan flåtten leve nesten hele året. Beskyttelse mot flått kan være flåtthalsbånd, dråper eller tabletter.

3. Riktig fôr
Det er viktig å fôre opp hunden med høyenergifor for å kunne takle alle dager og kanskje uker med jakt og mye aktivitet. Husk at kroppen trenger opp mot 6 uker for å tilpasse seg et høyenergifor. Derfor bør hunden begynne tilvenningen minst 3-4 uker før jakta starter.

4. Reveskabb
Reveskabb kan ramme hunden på områder med mye rev. En vanlig medisin mot reveskabb er Advocate, men studier viser også at flåtthalsbåndet Seresto har god effekt mot skabb.

5. Ormekur
Behandle hunden med ormekur hvis den ofte forsyner seg av jaktbyttet, som rått kjøtt eller fisk. Rått kjøtt kan inneholde innvollsorm som bendelorm og spolorm.

6. Revens lungeorm og fransk hjerteorm
Reven er den største smittesprederen av revens lungeorm og fransk hjerteorm. Begge typene kan bruke både rev og hund som vert. De vanligste symptomene på at hunden har fått i seg ormen er hoste og andre luftveisplager. Fransk hjerteorm kan gi langt mer alvorlig sykdom hos hund.

 


- Hvilken hund bør jeg velge?

Det finnes mange forskjellige typer jakthunder, og man velger hund etter hvilken type jakt man driver med.

Dreier det seg om elgjakt er det naturlig å bruke halsende hunder. Til rypejakt brukes gjerne stående fuglehunder og ved andejakt en vannapporterende hund.

- Det er viktig at hundene får bruke sine naturlige instinkter og egenskaper. Hos alle disse hundetypene er det blitt avlet frem egenskaper som egner seg til akkurat den type jakt hunden skal brukes til, sier veterinær og jeger Jannicke Jæger.

- Selv om hunden har sine instinkter for jakten, kreves det likevel mye av hundeeieren å trene opp hunden til å bli en god jakthund, og til å bruke egenskapene sine på riktig måte.

Selv har hun hatt flere engelsk settere. Nå har hun en jaktlabrador og en Malinois.

- Det er en stor opplevelse å gå i fjellet eller i skogen og kjenne på samspillet mellom hund og fører, sier hun.

Det er mange hunder som egner seg til jakt, og man kjøper gjerne en hund med gode linjer. Felles er at de ofte er alet opp til jakt, og så er resten opp til eieren.

- Mange selger ikke hunder uten at de skal brukes til jakt, fordi de har instinktene i seg. Det krever mye av hundeeier å trene opp lydighet. Det er viktig at hunden hører på deg, og sitter eller står i ro før du skal skyte.
Temaside

Jakt

Slik blir fuglejakta

Rypejakta nærmer seg. 10. september står mange jegere og fuglehunder klar over hele Norge, men hva sier rapporten etter takseringen.

Les mer

Pointeren knallet til

I helgen gikk Sør-Norsk Unghundmesterskap av stablen for stående fuglehunder, som enda ikke har fylt to år.

Les mer

Tren hunden som en atlet

Får fuglehunden de forutsetningen den trenger for å prestere? Spør Inger Lise.

Les bloggen

Eget ansvar å jakte i ulveland

Miljødirektoratet har bestemt at jegere får lov til å jakte med løse hunder i naturreservatet i Østmarka. I dette området ble en ulv skutt i nødverge i fjor, da den angrep en hund.

Les mer

Det er ikke bare på høyfjellet det skjer

De aller fleste forbinder fuglehund med rype, og fuglehundprøve med høyfjellet. Men denne helgen var det i skogen det skjedde.

Les mer

Rypejakt i høstfjellet

- Høsten bringer med seg så mange goder! Ikke bare de fine fargene i naturen, men jaktsesongen er i gang! Og er for noen årets høydepunkt, skriver Susann.

Les bloggen

6 tips til jaktsesongen

Hund og jeger hører sammen. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva skal til for at jakthunden yter sitt beste?

Les mer

Vurderer ulvejakt med hund

Regjeringen vil vurdere å la jegere slippe løs hunder når de jakter på ulv med fellingstillatelse.

Les mer

Her angriper ulvene

I oktober var jämthunden Klara ute på søk etter elg, plutselig står hun ansikt til ansikt med ulven. Vi advarer om sterke bilder.

Les mer

Følg VM for stående fuglehunder

I helgen kan du følge med på verdensmesterskapet for stående fuglehunder.

Les mer

Hunden login

Temalinker