Linn Kløkstad Andreassen

Blogg

Jeg skal nå kåre meg selv som Pirjo's reddende engel og lage en temablogg om pelsstell på Norfolk Terrier!

Jeg har stelt Cairn Terrier og Australsk Terrier i årekker, og forskjellen er ikke spesielt stor til Norfolken så etter å ha satt seg inn i malen til Norfolk Terrieren skriver jeg en blogg om hvordan denne pelsen kan reddes.

Bildene har jeg ærlig og redelig stjålet! =D

Den overgrodde pelsen

Når pelsen er overgrodd er det desverre umulig å få pelsen korrekt trimmet, den slipper også veldig dårlig noe som gjør stellet vanskelig.

Ofte kan da en trimmekniv gjøre susen å hjelpe til slik at nappingen på ryggen blir mindre smertefull for hunden. Denne kniven brukes vanligvis kun på beina og i ansiktet på hunden, men når hunden er overgrodd kan man bruke kniven i nappeområdet å skjære helt ned for å så la pelsen gro ut å vedlikeholdsnappe.

Man kan også nappe helt ned, men dette fører ofte til mye krangling å en fryktelig sur hund som i verste fall blir redd for pelsstell og ikke synes det er det minste morsomt.

Hvordan bruke trimmekniven?

Jeg begynner alltid øverst på hunden, altså i nakken og jobber meg bakover på kroppen til hunden. Dette har bare blitt en vane for meg, men man får veldig god oversikt over hvor bredt man jobber med pelsen osv. Når du bruker trimmekniv så legger du den med knivbladene imot halen til hunden, så tar du den så dypt som du vil ha pelsen kort, legger en tommel over pelsen og drar imot deg, dermed skjæres pelsen av.

Forskjellen på en trimmekniv og en barbermaskin/saks er at resultatet blir jevnere og man napper dessuten de hårene som er klare for det i samme tak. Det er ikke like optimalt som napping iforhold til både pels og eksteriør. Men så er det viktigste å ha en lykkelig hund som ikke må gå igjennom masse smerte for å bli peeeeen! =) *Pelsstell gjøres også for hundens helse, om man ikke steller hunden får ikke pelsen puste å den kan få problemer med kløe osv*

Resten av den overgrodde pelsen til hunden kan imiddeltid stelles normalt.

Ørene nappes, halen klippes, hårene rundt øynene fjernes med trimmekniv, skjegget stusses med effileringssaks, og pelsen på beina fjernes med trimmekniv.

Du ønsker kanskje en litt mer bredspektet informasjon om dette? - jaja, la gå da...

Hodet:

Når hodet stelles skal man nappe ørene, jeg begynner gjerne øverst på øret, tar tak i de lange hårene og napper raskt av hårene. Når man napper håret med fingrene så river man først imot den retningen pelsen vokser, for å så ta hånden tilbake å rive av. Det første grepet løsner pelsen, og det andre river det av. Dette skal gjøres fort! Ta lite hår om gangen og hold øret godt igjen med den andre hånden. Ørehårene løsner ofte veldig lett, så dette er skjeldent ett problem.

Norfolk terrieren skal ha en litt rufsete bart, men med hensyn til hundens øyne tar man trimmekniven og skjærer vekk det håret som kommer imot øynene. Når man bruker trimmekniv skal det bestandig gjøres i den retningen håret vokser. Noen fjerner også en halv cm av det lange håret langs neseryggen for å endre snutens utseende, dette er gjerne ett triks for å skjule eller forbedre en svakhet/styrke.

Hodet skal ha en rund form, så det eneste som skal gjøres med skjegget er å forme det slik at det følger den runde hodeformen. Dette gjøres med effilieringssaks.

Dette er egentlig mer smak og behag da noen liker den rufsete stilen mens andre liker den rene stilen.

Kinnet til hunden skal derimot klippes kort/mellomlangt(igjen smak og behag), man bruker da en effileringssaks. Man står på skrått bak hundens hode, legger saksen intill kinnet og klipper pelsen kort. Hele siden av hodet skal klippes kort, og det går ned til nakken som også er kort. Dette er en utstillings "ting" og har ingen betydning for hunden, så om man ønsker å beholde den lange pelsen tar ikke hunden noen skade av det.

Halsen:

Man kan stelle halsen om man ønsker det. Dette er ett veldig ømt område, og av den grunn bruker man trimmekniven og skjærer dette området. Man tar en forsiktig hånd på snuten, løfter hodet opp og skjærer rolig av de lengste hårene slik at halsen ser lang og edel ut. Brystkassen skal ikke alt fjernes, men man kan nappe litt i de lengste hårene slik at det blir en fin bue. (bilde kommer nederst i bloggen av en korrekt stelt hund, der du ser hva jeg mener).

Beina:

Beina er ett veldig enkelt "kapittel". Man tar trimmekniven og skjærer bort håret ifra kneleddet og ned på forbeina, og ifra hasen og ned på bakbeina.

Her er det også forskjellig hvordan man ønsker å ha det, men det mest praktiske med tanke på snø og drit å rusk som fester seg i pelsen er å stelle beina så kort som mulig. Noen vil derimot kun nappe de middels imot kort på fremparten av beina og beholde det langt men klippe det så det er i en helt rett linje bak.

Om hunden har mye pels under potene klipper man det vekk.

For å unngå å stjele så hiimla mange bilder er Manus den heldige som får vise hvor grensene går.

Bakparten:

I de fine statene der der "fasiten" kommer ifra klipper de "stumpene" av de ampurterte halene. Hva som er "rett" og "galt" på de heldige hundene som fremdeles har hale er vanskelig å si.

Jeg personlig ville klipt halen kort på baksiden og latt den ha en middels lengde på fremsiden. På toppen klipper man rett av i en liten skråning slik at det blir en spiss hale. Dette gjør man med vanlig saks og effilieringssaks.

På en hund som er overgrodd kan man bruke vanlig saks på bakdelen slik at det er mellomlangt, for å så bruke effilieringssaks for å få ett jevnere resultat.

Lårene skal klippes noe, dette gjøres med effilieringssaks, det skal klippes middels mot kort lengde. På eksempelbildet lengre ned har jeg laget en hvit trekant som viser hvordan man ser på sin hund hvor langt man skal klippe. Man begynner med en rett linje ifra der foten begynner, ned til kneleddet og opp til det er på linje med der foten begynner igjen, gjerne en aning over. Det røde er for å merke av hvor det skal klippes.

Rundt analåpningen klipper man pelsen kort, slik at bæsjen ikke setter seg fast i pelsen. (Dette ser du også bilde eksempel på lengre ned).

Ryggen:

Nå glemte jeg nesten at jeg ikke hadde fått med ryggen og nakken til en hund som er korrekt trimmet. Vedlikeholdst trimming av ryggen er ett veldig enkelt prosjekt, som kan gjøres under en kosestund.

Når jeg hadde terrier plukket jeg litt hver dag og dermed slapp pelsen lettere og den holdt seg sunn.

Ett enkelt triks for å finne den døde pelsen er å dytte pelsen oppover i feil retning, for å så ta tak i den pelsen som blir stående rett opp. Man tar tak helt øverst i hårlokken og har ett grep som er slik at den pelsen som fremdeles lever ikke blir røsket med. *Øvelsessak, man merker det om man tar frisk pels..*

Dette liker de aller fleste hunder, det kjennes ikke annet enn at det som kanskje har irritert litt med kløe forsvinner. Pelsen holder seg sunn, med middels lengde og hunden får ha både underulla som holder hunden varm og den lange pelsen som beskytter imot regn.

Med det håper jeg du har lært noe om pelsstell av Norfolk Terrieren!

I samme slengen kan jeg nevne at jeg tar imot Norfolk, Norwish, Australsk Terrier og Cairn Terrier til hverdagsklipp i Stavanger område. (Australsk Terrier og Cairn Terrier kan jeg også ta utstillingsklipp på).

Unnskyld til blogger Pirjo for tjuveri av bilder, men jeg hadde ikke overflot av dem å fant ut at det var bedre å stjele av en kjenning! Forgive me, pleace! =D

Effi hvaforno?

Hva i all verden er nå denne effileringssaksen som jeg skravler om?

Jo, det er en saks med tagger, slik at den ikke kutter rett av men tar "annenhvert hår". Dette gjør at man må klippe flere ganger og dermed ikke får den effekten med at hårene blir helt rette, å gjerne med synlige og stygge store hakk.Faile

20.november

Mye utbytte for meg også!! Har cairn terrier, men hun er nok desverre aldri trimmet helt "korrekt".. :o Blir nappet helt ned to ganger i året, og ser i grunnen aldri spesielt vakker ut! Haha det skal det blir forandringer på! ;)

Pirjo

20.november

Yay, grattis med forside!:D Er nok ikke så mange andre enn meg som får utbytte av den, men... Hjelper jo en masse for meg da!:D Og napperaser får jo litt god info de og:)

Pirjo

20.november

Og p.s. Du kunne låne bildene mine, ja. ;)

SicoZero

20.november

Bra blogg! Signerer ninsert; jeg er glad jeg har en hund som ikke trenger å klippes! Jeg har nok med angora-kaninen som jeg klipper helt kort (han blir forferdelig stygg) tre-fire ganger i året... ;)

Pirjo

20.november

Åh, tusen takk Linn! Jeg måtte le godt da jeg så denne bloggen først for jeg tenkte "Haha, Linn? Synes du vi er sååå ille altså?" Men så må jeg jo få sagt TUSEN TAKK for denne og at du tok deg tid. Du er en knupp! Du skal snart få se hvor fin Pirjo blir til slutt. ;-)

ninsert

20.november

Bra blogg! å venter vi spennt på hvordan Pirjo ser ut under all pelsen =) Og jeg er så glad jeg har hunder som bare trenger å børstes litt i røyteperioder :-P

marianne87

20.november

bra blogg! denne kan foresten brukes ganske bra på jack russel terrier også... Noen ulikheter er det jo, så utstillingsmessig så blir det nok en litt rar jack, men som familie/kose-hund, så funker det helt fint :)