RedtollersTinka

Blogg

Tigging er noe som er kjempeirriterende når hunden enten sitter eller står med snuten omtrent oppå bordet! Eller når det ligger ødelagte sko på gulvet og hunden ligger skyldbevist ved siden av?

Hvis hunden din er en skikkelig skurk, så er det første den må lære seg hvor det er lov å få mat og hvor det ikke er lov. I utgangspunktet skal du som hundeeier og "matleverandør" la være å gi hunden mat ved bordet. Å få mat fra bordet er ikke et godt utgangspunkt for ikke å stjele fra det. Forskjellen på menneskers og hunders luktesans er enorm. Det vil si at hunden kan på lang avstand lukte hva slags lekkerbiskner du har liggende på bordet, og fristelsen kan ganske enkelt bli for stor, om kjøkkenet står ubevoktet en liten stund. Små hunder er ikke bedre enn de store, de kan være svært kreative og iherdige i sine veier opp til godsakene, dersom de er motivert nok og har god tid.

Hvis vi starter med å se litt på bakgrunnen for hundens tyvaktige oppførsel, så er det faktisk veldig logisk at den stjeler. I hundens perspektiv, så skal mat som finnes spises. Mat er overlevelse, og vi må jo erkjenne at menneskemat ofte lukter bedre enn hundens evinnelige tørrfôr... For noen hunder er ett suksessfult tyveriarbeid på bordet nok til å skape en vane. Hvis det var godt det den fant, vil den garantert sjekke igjen om det finnes andre saker på menyen som den kan ha glede av.

Belnning og biff

Nå kommer jeg inn på et viktig punkt, rent innlæringsmessig. Noe av det som fungerer aller best i all innlæring er variabel belønning. Det fungerer også bra på hundene våre. Variabel belønning er den typen som hunden ikke får hver gang, og dessuten er det også uforusigbart. Se for deg at hunden nettopp har stjålet en fin biff, og du var for sent ute til å stoppe det. Å kjefte på hunden er helt uhensiktmessig, siden biffen er spist og det tar hunden som belønningen.

I tiden fremover er du veldig oppmerksom på at godsakene ikke er tilgjengelige for hunden, og du fjerner alt spiselig fra kjøkkenet før du forlater det. Hunden, som forventet sjekker med jevne mellomrom, men får ikke anledning til å ta noe siden du er så påpasselig. Minnet om biffen ligger i bakhodet til hunden og lurer, så hunden fortsetter å kontrollere kjøkkenbenker og alle bord i huset hvor det kan være mat.

Ingen ting skjer, og etter en tid glemmer du hele episoden, men det gjør ikke hunden. Så når du begynner å bli litt uforsiktig med å ryddet vekk fra kjøkkenet før du forlater det, ser hunden sitt snitt til å stjele igjen! Vel, du kommer inn og må innrømme at en biff og et par pølser er savnet. I hundens univers er det dermed lønsomt å sjekke bordet og benken med jevne mellomrom, for plutselig så er det bare å ta. Vanen er i ferd med å bli til en vane!

Hunden kan også ta andre ting fra benken som lukter av mat, som f.eks. oppvaskbørsten eller kjøkkenkluten, og gnage og kose seg med dem i mangelen på biff og pølser. Det samme skjer ved salongbordet - det ligger en halvtom godteri pose eller en liten skål med småkaker, og ingen passer på! Her er det også en utdordring at bordhøyden er enda mer passende for hundesnuter. For en stor eller mellomstor hund blir det ikke vanskelig å la snuten fare over bordet, for en liten hund er veien fra sofaen til bordet så kort, så kort...

Problem lsning

Å få slutt på tyveriene er faktisk ganske enkelt, men det krever full oppmerksomhet fra deg og familien en periode. Den første regelen er å aldri ha noe fremme som hunden kan ta. Enten det er fristende saker og all mat ligger langt vekk, slik at det er umulig for hunden å ta det. Eller så må man rydde etter seg hver gang, så ingenting står fremme og frister.

Forlat aldri kjøkkenet hvis det ligger en stek, en biff eller noen pølser fremme, f.eks. på en sjærefjæl. Hvis du må ta telefonen eller gå på do, må du skaffe matvakt. Når hunden har møtt en tom kjøkkenbenk mange ganger hver gang den sjekker, vil adferden endre seg, til å etterhvert å forsvinne. Det vil også gå lengere tid mellom hver gang hunden sjekker om det er noe godt der, og til slutt vil den glemme at det noen sinne har lønt seg. Dette tar tid så det kreves tålmodighet fra alle!idaviken

20.november

Kjempefin blogg! Så bra at du skrev om dette, for Chico har nemlig klart å stjele en pølse eller to... nå vet jeg akkurat hva vi skal gjøre, tusen takk for denne bloggen! :)

Islein

20.november

Kjempebra blogg! Gratulerer med forsiden! :) Haha, husker den gang Leo trodde han var smart og rappet PEPPERKAKEDEIG fra bordet! Det satt seg jo fast oppi ganen, så det måtte jeg ta ut for hånd. Han har ikke stjelt noe annet enn den ene gangen. :P

indie

20.november

Kjempefin blogg! Jeg har gjort den feilen ved å gå fra kjøkkenet med seks pølser på skjærefjølen og da jeg kom tilbake (20 sek. etter) var det plutselig bare tre pølser der, og en hund med et fornøyd glimt i øyet som slikket seg rundt munn... *kremt* Kommer aldri til å gjøre samme feilen igjen! Igjen; veldig bra blogg, fikk vite akkurat hvordan jeg skal få det bort! =)

Linda95

20.november

Utrolig bra blogg! Gratulerer med forside, et veldig viktig og bra tema du tar opp. Jeg lærte mye, mye jeg tar med videre :)

bartehund

20.november

Kjempe fin blogg! Ja Lissy er en tyv, hun stjeler det hun kommer over. Og hun forlanger godbiter før hun legger seg når vi besøker de gamle. Det er de gamle som lærte det inn, og slike triks lærers fort og glemmes aldri. Men vi legger ikke fra oss mat og vet om det, så det går bra. De små er ikke noe bedre nei, de klatrer opp på sofaen så salongbordet for å se om det er noe spennende der. Så de må passes på de også. Men de har ikke klart å stjele noe enda. Men lissy når opp til alt. Så for henne er det en morsom lek.

Kristine b

20.november

Bra blogg:) Har ventet på en sånn:) Balder tigger til tider, men er egentlig veldig flink, han tigger aldri av oss, men ofte av besøk vi har, men vi jobber med det:)