Lissi-Luna's blogg

Blogg

3 juni hadde Luna bursdag, og ble ett år gammel!

Det er lenge sist, og ikke uten grunn. Jeg skal nå fortelle i korte trekk hva som har hendt i mellomtiden.

Jeg starter med de negative tingene. I mars 2017 fikk Luna påvist Short ulna syndrome på sitt høyre frambein. Det har vært vanskelig og vondt, og jeg klarte ikke skrive om det. Hun ble operert så fort som mulig, men det ble oppdaget sent og det var allerede blitt forkalkninger i albuen. Heldigvis klarte kirurgen å få på plass albuen, og etter en lang rehabiliteringstid med halting, er foten frisk og ingen smerter heldigvis. Dessverre er mellomhånden fremdeles veldig utstikkende, og hun vil ikke egne seg i utstilling. Da vi ikke vet om det er arvelig(aldri påvist i rasen), skal hun heller ikke brukes i avl. Alle mine planer gikk i vasken, og jeg klandret meg selv mye for å ikke ha oppdaget det tidligere, det har vært en vond tid. Men det viktigste er at hun nå har det bra, og forhåpentligvis vil hun fortsatt kunne bli en jakthund om ikke annet.

For å gjøre vondt verre, har også Lissi fått en diagnose. Hun har slitt med smerter i hoftene, og det ble tatt røntgen. HD grad C (ifølge veterinær) og mistenkt artrose ble svaret, og hun må gå på smertestillende, sikkert resten av livet. Heldigvis går det veldig bra med henne etter hun har fått smertestillende, hun har blitt en ny og lykkeligere hund, og plages ikke med det.

Så beveger vi oss over til de positive tingene :)

Vi har vært mye på smellertreninger en gang i uken. Luna har ikke fått prøvd seg så mye, men Lissi har fått trent mye og vært på kurs, og tilslutt startet vi i konkurranse. Først var det Smellercup på Fjellanger i Bergen. Der fikk Lissi 2/4 funn første runde, årsak var at jeg glemte å rose! Neste runde husket jeg det, og det endte med 3/4 funn, godt fornøyd. Så har vi den offisielle smellerkonkurransen i Valdres 15. oktober. Banesøket begynte dårlig, men i siste liten finner Lissi funn etter funn og vi ender opp med 4/4 funn, og det er jeg kjempefornøyd med :D Resten av dagen går dårlig, ingen flere funn og Lissi vil ikke engang søke på kjøretøysøket(det jeg ikke hadde fått med meg var at avstanden fra fører til kjøretøyet var økt, da ble det vanskeligere og vi har trent svært lite på dette). I kassesøket hadde jeg større håp, da vi hadde trent mye på det, men Lissi hadde fått nok og tisset i ringen! Da ble det null poeng der. Resultatet ble en sisteplass, men med så god stemning som det var, så bare lo jeg av det, vi koste oss uansett og gjennomførte :)


Vi har også begynt med nosework, da vi var på kurs nå i høst. Da var det Luna, som ikke har trent noe særlig nesearbeid, som ble med. Hun overrasket både meg og instruktør, dette klarte hun med glans! Med nesen i bruk konstant, og en fantastisk utholdenhet(noe Lissi dessverre ikke har, hun blir fort frustrert). Hun klarte alt, tilogmed når matmor ikke fikk se hvor lukten var gjemt. Vi fikk med oss lukt til å bruke, så nå trener vi nosework på smellertreningene. Luna er veldig lovende, det vi må jobbe med er markeringen. Målet er konkurranse i nosework og etterhvert smeller :)

I mai dro vi til Morokulien rett ved svenskegrensen, hvor det var haldenstøvertreff. Det begynte med årsmøte med kake og lotteri, og på kvelden ble det grilling og sosialt samvær. Luna fikk hilse på kullsøster Alma, og flere haldenstøvere. Ellers oppførte hun seg eksemplarisk da hun ble bundet fast mens vi spiste. Dagen etter ble det tur i skogen rett ved campingen vi var på,  en fin tur med både Lissi og Luna. 

Alma og Luna, kullsøstre. Alma var årets Farmenhund 2016.

Ellers i sommer har vi vært flere haldenstøvertreff, da i hundeparken på Skaugom hundesenter. Et svært inngjerdet område, det største jeg har sett! Her fikk hundene være løse og kose seg, og det var fantastisk mange haldenstøvere samlet på et sted! Lissi nøyet seg med å sitte sammen med oss på benken, og lukte litt her og der innimellom, mens Luna løp så fort hun kunne, skikkelig rask hun der. Dette ble gjentatt flere ganger fram til båndtvangsslutt, da er det jakttreningen som gjelder :)

Nå er det jo november, og båndtvangen har vært slutt siden 21. august. Det betyr at vi har vært mye ute på jakt! Luna har vist fantastisk framgang, og tilslutt måtte første losen komme fram, den 16. oktober. Jeg var tilogmed så heldig at jeg fikk sett haren, den kom brått på så det var bare akkurat nok til å avgjøre at det ikke var et rådyr, for det får hun ikke jage ;) Losmålet var herlig å høre, og jeg lengter etter å høre mer. Forholdene har nok vært vanskelige etter det, samt at hun fortsatt bare er valpen i hodet, så det har ikke blitt noen flere loser enda, men vi er stadig ute, ca 1-4 ganger i uken. Ja, senest igår!


Med Lissi står det rådyrjakt på planen. En kort los i august, ellers nesten ingenting! Men nå i november har det heldigvis blitt flere, da jakten i Vang har startet. Der kryr det av rådyr, og forrige lørdag hadde hun en fantastisk los! Det ble los allerede før slipp, og hun holdt på i over en time, ny rekord! Vanligvis holder hun seg til maks 30 minutter, så det var stort. Målbruket er dog for dårlig, så det er ikke like mange minutter med losing, men jeg vet hun er etter dyrene :)

Det var litt, langt ifra alt, om det som har hendt siden sist. Vi har gjort mye sammen og nå i jaktsesongen er vi mye ute, og koser oss. Jeg har også begynt på høgskole, og det har også være travelt. Men hvem vet, kanskje det kommer noen blogger om fine jaktdager, eller nosework/smellertreninger, i ny og ne :)

Luna, Lissi og Maia på Lyderhorn, Bergen, i sommer. (Maia er ikke min hund)