Lissi-Luna's blogg

Blogg

I helgen var vi på rådyrjakt med jaktlaget. Jeg stiller som hundefører med Lissi. Lissi var som vanlig helt vill og utålmodig, med de tristeste hyl fra bilburet der hun lå mens vi diskuterte hvor folk skulle på post og hvor vi skulle slippe hundene. Jeg skulle gå alene med Lissi lengre nord, mens den andre hunden, Buster (Petit Basset Griffon Vendéen), ble sluppet lengre sør.

Bilde fra tidligere i høst.

Lissi var klar, og det var ikke lett å holde henne igjen på glatten. Vi bevegde oss ned i skogen, og ikke så lenge etter fikk jeg beskjed på radioen om å slippe Lissi. Det gjorde jeg, og da løp hun opp igjen til veien og forbi, nordover. Det var ikke planen, men hvem vet, kanskje hun kunne finne et rådyr der?

Jeg innså fort at jeg hadde gått feil vei da stien stoppet, og valgte å gå tilbake igjen til veien. Lissi var fortsatt på andre siden, så jeg stod og ventet på henne. Jeg kunne ikke høre noe som helst, men ifølge GPS-en så måtte hun ha funnet et rådyr. Losindikatoren er sjelden til å stole på da Lissi bjeffer altfor lite, men når den da viser en strek flere ganger, er jeg ganske sikker på at det må være los.

Spenningen ble stor da Lissi bevegde seg sørover igjen og kom nærmere meg. På ca 300 meter kunne jeg endelig høre henne, da var det ikke tvil om at det var los! Lissi nærmet seg veien et stykke bortenfor meg, og plutselig hopper det et rådyr over veien, med Lissi rett bak i full los! Jeg har ikke fått sett noe losdyr enda i høst, så det var moro å endelig få se et rådyr under losen! :D

Bilde fra tidligere i høst.

Losen fortsatte og den var nå på rett side av veien, på vei sørover, hvor postene var. Imens hadde Buster los enda lengre sør. Jeg fant den stien jeg skulle gå, og fortsatte sørover for å høre losen. Etter ca en halvtime snur Lissi nordover, og der kommer det jaggu et rådyr bare 30 meter unna meg! Lissi derimot er nesten 400 meter unna, og hun får tap der nede. Jeg venter på at hun skal finne igjen rette sporet, men det tar tid. Hun jobber kjempebra, gir seg ikke, så etter 40 minutter så finner hun endelig rett spor.

Lissi passerer meg der rådyret passerte tidligere, og da tar det ikke lang tid før det plutselig er los igjen. Losen går rett mot meg, og jeg tar fram kameraet akkurat idet rådyret passerte. Det var lengre unna nå, såvidt at jeg så det, så dessverre klarer jeg ikke å se det på videoen. Lissi kommer rett etter, får et lite tap på stien(hvor rådyret var), før det er på det igjen. Dette er med på videoen. Vet ikke hvordan man legger inn video i innlegget, så her er en link til videoen på Youtube:

Video på Youtube

Losen fortsetter et kvarter, den passerer en av postene, men dyret stiller seg ikke riktig for skudd, så det ble ingen fall. Lissi jobber på tapet, hun har ikke tenkt å gi opp. Vi bestemmer oss for å avslutte og ta lunsj, men Lissi er ikke enig. Plutselig beveger hun rett nordover, passerer veien, og fortsetter i over en kilometer! Dette er ikke vanlig for Lissi, hun har pleid å gi seg tidlig, men idag vil hun ikke gi opp!

Vi blir nødt til å ta bilen og kjøre oppover mot nærmeste vei, og vente på at hun skal komme nærmere. Etter en stund med venting, drar hun vestover og noen andre i jaktlaget får heldigvis tak i henne. Det er uvisst om hun hadde los eller ikke da vi ikke hørte noe, men sannsynligvis har hun hatt litt los innimellom på sin lange ferd.

Da kunne vi endelig ta lunsj. Vi grillet pølser og koste oss. Lissi var sliten, og var dessverre veldig sår på bena, så det ble med et slipp idag. Hele 16 kilometer hadde hun løpt, med flere loser. Jeg fikk sett rådyr hele tre ganger. Idag var Lissi fantastisk flink, og viste enorm fremgang, selv om hun fremdeles er altfor sparsom med målet. En flott dag uti skogen! :)

~LissiLunaInger Lise Walle

01.desember

Det er så moro på jakt, og det er utrolig fascinerende med jakthunder. Kjempe kult at hun serverte flere loser, og at du fikk sett rådyr. 16 kilometer er ikke småtteri!

Ida Cecilie Romset

30.november

Oi, så spennende! Morsomt å lese om jakt, da det er noe jeg ikke har vært borti før. Må si Lissi var flink :D