6 tips for å få hunden til å slutte å bjeffe

Alle kjenner vel til den hunden i nabolaget som bjeffer dagen lang. Det kan være irriterende både for eier og naboer.24.
Publisert
NOVEMBER 2017

Journalist
Inger Lise WalleDet å lære hunden en endring i atferd kan være en lang prosess, å bjeffe er en atferd. Det at hunder bjeffer av og til er helt normalt, men om de bjeffer konstant over lengre tid kan være et tegn på at noe ikke er som det skal. Her får du seks tips som kan hjelpe deg på veien mot en mindre «bjeffete» hverdag.

1. Hunden speiler deg

I en familie er det viktig at alle er i stand til å lede hunden, altså kunne gi en kommando som hunden adlyder. Dersom familien har kort lunte, og lite tålmodighet, vil mest sannsynlig hunden speile dere.
Derfor er det viktig at man som ledere ikke «bjeffer» tilbake på hunden.Den vil koble dette som at dere varsler om det samme, og det er jo flott for hunden å få støtte. Bruk en rolig stemme, og vis tålmodighet når du korrigerer hundens bjeffing. Å være rolig og avbalansert under hundeoppdragelse er en gave til deg selv.

2. Ta bort grunnen til at hunden bjeffer

Finn ut hvorfor hunden bjeffer, og ta bort årsaken om det lar seg gjøre. Bjeffer den på mennesker, dyr og fugler utenfor vinduet, kan det være lurt å dra for en gardin, eller ha hunden i et annet rom. Om den bjeffer ute på gårdsplassen, kan du ta hunden med inn i huset hver gang den begynner å bjeffe. Vent med den inne til den har roet seg ned, og ta den ut igjen. Gjenta prosessen konsekvent.

3. Ignorer hunden når den bjeffer

En annen metode kan være å ignorere hunden når den bjeffer. Hunden kan nemlig oppfatte tilsnakk som belønning. Ikke snakk til den, se på den eller ta på den. Når hunden slutter å bjeffe tilbyr du ppmerksomhet og godbit.

Dette er en metode som krever mye tålmodighet, samt konsekvent oppfølgning. Dersom du ikke klarer å gjennomfør og gir etter, så vil hunden mest sannsynlig holde det gående lengre neste gang.

4. Får hunden til å bruke energien sin på en annen måte

I noen tilfeller kan en hund som bjeffer mye, være et resultat av lite stimuli. At den ikke får ut energien sin på andre ting. For eksempel kan det være at den ikke får nok mosjon. Du kan la hunden få utløp for energien sin ved for skjellige aktiviteter, og alt trenger ikke å skje utenfor husets fire vegger. Mentaltrening er en fin aktivitet innendørs, ellers kan det være morsomt for både deg og hunden å drive med en sport. Agility, trekk, kløv og spor for å nevne noen.

5. Lær hunden å være stille på kommando

For å lære hunden din å være stille, må du også lære den å bjeffe på kommando. Det kan høres litt rart ut, men det har vært en suksess i flere tilfeller. Lær hunden en kommando for å bjeffe, for eksempel «hals» eller «gi lyd». La hunden bjeffe noen ganger, for så å presentere en godbit. Gjenta til hunden bjeffer på kommando.

Deretter skal du over på å lære hunden å være «stille» på kommando. Når du trener dette er det lurt å oppholde seg i rolige omgivelser. Gi kommandoen du har lært hunden for å bjeffe, la den bjeffe litt, gi
kommando «stille», og plasser en godbit foran nesen på hunden. Når hunden holder opp med å bjeffe, roser du hunden og lar den få godbiten.

6. Ta kontakt med en atferdskonsulent

Dersom du har prøvd mange ting, og har kommet dit hen at ingenting fungerer, så kan det være en fordel å ta kontakt med en atferdskonsulent.

Dersom en hund endrer atferd, og begynner å bjeffe mye eller mer enn den tidligere har gjort. Så kan dette være en indikasjon på at noe er galt. Da kan det være en fordel å ta en tur til veterinæren.

Kilde: vivilla.no