Dette er en sponset artikkel

Nytenkning innenfor hundetrening

Molenkoning Dog Exerciser er kommet på markedet. Dette skal gi hundefolk verden over en hjelpende hånd innenfor hundetreningen.
– Denne maskinen er ment som et supplement til treningen av hund. Enten om det er opptrening av unghund, oppvarming før trening eller nedkjøling etter trening, forteller utvikler og importør, Jan Gutubakken.

Han har i flere år drevet med hest, og distanseridning. Gutubakken er fire ganger norgesmester i distanse, og har reist mye både i Norge og verden.I en årrekke har han drevet med salg og utvikling av diverse utstyr til hest. Men etter hvert som han så nytten av det som i hesteverden er kjent som skrittemaskin, begynte prosessen med å utvikle noe som kunne fungere godt for hund også.

– Min erfaring fra de store stallene rundt om i verden, fortrinnsvis trav og galoppsporten, er at mye utstyr går dørken, og blir lite brukt. Skrittemaskinen til hest derimot, den har bare utviklet seg, hestefolk ser større og større nytte av den. Hesteeiere blir mer kreative, og utnytter den godt, forklarer Gutubakken.

Han forteller at det er om lag 15 000 skrittemaskiner til hest i daglig drift rundt om i verden.

– Før ble skrittemaskin først og fremst sett på som en alternativ form for lufting av hesten. Nå blir det like gjerne brukt som et treningsmoment. Man kan sette på hurtig gange eller trav, sier Gutubakken.

Ola Brennodden Sunde og Kjell Brennodden. Foto: Inger Lise Walle

Samarbeid med familien Brennodden

Gutubakken og Molenkoning har i samarbeid med hundekjørerne Ola Brennodden Sunde og Kjell
Brennodden, utviklet en tilsvarende treningsmaskin til hund. Molenkoning er verdens største produsent på skrittemaskiner til hest.

–  Hunder har også et behov for å bevege på seg fra naturens side, akkurat som hesten. Molenkoning Dog Exerciser kan brukes til oppvarming, nedkjøling, til trening eller opptrening etter skade på en kontrollert måte, på et stabilt underlag, sier Gutubakken.

Han forklarer også at det finnes skrittemaskiner som er ombygd til hund rundt om i landet. Men dette er egentlig maskiner som er beregnet til hest. Molenkoning Dog Exerciser er tilpasset hund. Den har grinder som skiller hundene, med dobbel sikkerhet for at ulykker ikke skal forkomme. Det er gummi ned mot bakken, og ved press går grinden opp. Den er enkel og grei å sette opp, og har blitt spesielt utviklet for at hunder skal få den bevegelsen og livskvaliteten de fortjener. Maskinen går på enfaset 16 ampere kurs.

– Den er også mulig å få kjøpt med tak, og dette vil nok være en fordel når vær og føreforhold gjør det vanskelig å trene hund optimalt uten fare for skader, forteller Gutubakken.

Stor nytteverdi

Familien Brennodden har en Molenkoning Dog Exerciser på 15 meter i diameter. Familien har i øyeblikket 31 hunder i trening. I tillegg bruker Frankmotunet, som far Kjell leder, maskinen til sine hunder.

Ola Brennodden Sunde vant 400 kilometerklassen på Femundløpet i år, og kjørte inn til en 4. plass i Finnmarksløpets 1000 kilometerklasse. Kjell Brennodden har deltatt 19 ganger i Finnmarksløpet. Hans beste plassering er en 2. plass, men hans kanskje mest imponerende plassering kom i 2015 da han kjørte inn til en 3. plass med en skadet fot - 66 år gammel.

Ola forteller at han bruker treningsmaskinen til vedlikeholdstrening og oppvarming før han drar ut på langtur. I tillegg setter han hundene inn i maskinen etter at hundene kommer fra tur for å kjøle dem ned slik at det blir en bedre overgang til hvile og restitusjon.

– Hvis jeg har en hviledag setter jeg også hundene i maskinen. I perioder hvor det er så isete at jeg ikke kan kjøre verken med ATV eller slede vil maskinen være gull verdt. Da kan maskinen bidra til at jeg klarer å holde spannet i gang, forteller han.

Ola har valgt å ha fin sand som bunn i treningsmaskinen.

– Det er viktig å ha et underlag som ikke sliter på potene, forklarer han.Det er fire «rom» eller «avdelinger» inne i treningsmaskinen, og Ola setter fire hunder i hvert «rom». Dette betyr at han kan ha opptil 16 hunder samtidig inne i maskinen.

– Jeg velger å kjøre dem i et tempo der de må trave. Jeg vil se bevegelsene deres. Ved å stille maskinen inn så den går begge veier får jeg sett dem både fra venstre og høyre side, sier Ola.

Ikke bare til trekkhunder

Til nå er det solgt tre Molenkoning Dog Exerciser. To av dem er i Norge.

– Vi har solgt en til et jakthundsenter, og en til en kennel som tilbyr mosjon som en del av tilbudet deres. Vi har også solgt en til greyhound-miljøet i Sør-Europa, forteller Gutubakken.

Jan Gutubakken har i flere år drevet med hest

Molenkoning Dog Exerciser har autofunksjon. Dette betyr at du kan sette den på for eksempel ti minutters til venstregange og ti minutters høyregange. Om du vil ha mer avansert programmering er det mulig, Molenkoning Dog Exerciser kan også komme med en mulighet for å lage program selv. Det kan legges inn opp til 100 forskjellige treningsprogram. Den minste maskinen er på 10 meter i diameter, og den største er omtrent 30 meter i diameter.

Prisen på en Molenkoning Dog Exerciser er fra 55 000 pluss moms. Dersom man ønsker med tak er prisen fra 140 000 pluss moms.

Kontakt Jan Gutubakken for mer informasjon på telefon 40 40 17 47.
Eller besøk hjemmesiden skrittemaskin.no.

24.
Publisert
NOVEMBER 2017

Sponset av
Molenkoning