Dette er en sponset artikkel

Fått valp eller kattunge?

Veterinær Dag Wilhelmsen gir deg en innføring i hva du må huske på når det gjelder stell og fôring av din nye, sjarmerende krabat. De unge dyrene må blant annet ha spesialtilpasset mat.Ingenting er så morsomt som å bli kjent med et nytt individ.


Veterinær Dag Wilhelmsen gir deg en innføring i hva du må huske på når det gjelder stell og fôring av din nye, sjarmerende krabat. De unge dyrene må blant annet ha spesialtilpasset mat.

Det å få en valp eller en kattunge inn i huset er en utrolig stor glede. Men samtidig kan det melde seg mange spørsmål. Man blir bombardert med informasjon om hva man skal eller ikke skal med sitt nye familiemedlem. Det kommer gode råd fra naboer, venner og ikke minst der man har fått dyret fra.

Noen råd kan være veldig gode mens andre kan være utdaterte i forhold til hva vi har av kunnskap i dag. Forskningen går hele tiden videre når det gjelder katter og hunder.

Som veterinær vil jeg komme med noen gode råd som du kan ta med deg videre.

Viktig å være lenge nok hos moren sin

Kattunger skal ikke forlate moren sin før de er minst 12 uker gamle. Kattungene som er hos moren sin frem til de er 12 uker gamle vil lære det de skal bruke resten av livet. Kattunger som blir tatt for tidlig fra moren sin vil ofte få atferdsproblemer. Valper er klare til å forlate mor og kullsøsken når de er åtte uker gamle.

Visste du at det er viktig at valper får oppleve alt de senere kan bli utsatt for de første åtte ukene av livet? Derfor skal oppdretteren sørge for at valper får oppleve alt som er vanlig i livet, for eksempel å kjøre bil, lyden fra støvsuger og vaskemaskin og møte fremmede mennesker.

Forsikring

Sørg for å forsikre den nye valpen eller kattungen mot veterinærutgifter. Man ønsker selvfølgelig ikke at dyret skal bli sykt. Men om uhellet skulle være ute eller sykdom oppstår, koster ofte diagnostisering og behandling ganske mye. Forhør deg med forskjellige forsikringsselskap og finn de som har en pris og dekning som passer deg.

Vaksiner

Rett etter fødselen får valper og kattunger antistoffer mot sykdommer fra moren sin gjennom melken. Disse er med på å beskytte dyret den første tiden. Her er det viktig at mor er vaksinert, slik at valpen eller kattungen får overført de riktige antistoffene. Deretter må dyret lage sine egne antistoffer mot sykdom. Her vil en vaksine bidra til at det unge dyrets kropp vil produsere antistoffer mot farlige og smittsomme sykdommer.
 
Det er litt forskjellig hva slags vaksiner som brukes, og hvor stort smittepresset er. Derfor anbefaler jeg å ta kontakt med den lokale dyreklinikken for å høre hvordan vaksinasjonsprogrammet skal legges opp for akkurat ditt dyr.

ID-merking

Be også veterinæren om å ID-merke ditt nye familiemedlem, om den ikke allerede er det. Ved ID-merking setter man inn en liten mikrochip på rundt 4x1 millimeter under huden. Ved hjelp av en avleser kan man lese av chipens nummer, og deretter finne eier i en landsomfattende database.

Ormekur

Innvollsorm overføres veldig lett mellom mor og barn, både hos katter og hunder. Ofte vil kattunger og valper ha fått flere ormekurer før de komme ut til sin nye eier. Snakk med veterinæren din om ormebehandling allerede når dere kommer inn for første behandling.

Utvikler seg i ulikt tempo

Valper og kattunger skal utvikle seg mye på kort tid. En valp av en liten rase er kanskje fullt utviklet ved syv til åtte måneders alder, mens en valp av en stor rase kan bruke to år på å blir fullt utviklet.

En kattunge er så å si utvokst ved ett års alder, og en ung hunnkatt kan allerede bli drektig når hun er rundt seks måneder gammel. Selve veksten er et samspill av de næringsstoffene det unge dyret spiser, genene dyret har fått fra foreldrene sine, mengde mosjon, og innflytelse av hormoner (veksthormoner, kjønnshormoner). Ulike raser utvikler seg i ulikt tempo.

Fôring av valp og kattunge

Ernæringen til et dyr som vokser skal være satt sammen slik at kroppen skal fungere optimalt, samtidig med at man ser normal vekst og utvikling hos det unge dyret. Det er viktig at dyret ikke blir overvektig mens den vokser, slik at man unngår unødig belastning på skjelett og ledd. Man ønsker at en valp skal være slank og velproporsjonert.

Det helt unge dyret vil utforske sine omgivelser ved blant annet å lukte og smake på alt. Dette kan føre til at de lettere får problemer med magen og løs avføring.

Skal alle ha det samme fôret?

Når det gjelder de ulike hunderasene, er det klart at det er stor forskjell i størrelsen på voksne hunder. Vi vet også at hunder av små raser gjerne har andre utfordringer enn hunder av store raser. Hunder av små raser er særlig utsatt for å få tannproblemer og problemer med urinstein, mens hos hunder av store raser ser man oftere ledd- og skjelettproblemer.

Hva da med katt? Selv hos katter ser man forskjell i størrelsen og veksthastighet. Det er stor forskjell i størrelsen på en siameser og en main coon. Selv om vekstforstyrrelser hos katt er vesentlig sjeldnere enn hos hund, ønsker man å fôre optimalt til disse unge dyrene, slik at de kan få fullt utbytte av sitt genetiske potensiale.

Bruk et tilpasset fôr

Royal Canin sine forskere har sammen med oppdrettere, veterinærer og universiteter verden over utviklet ernæring til valper og kattunger. Her har man utviklet produkter som er tilpasset det enkelte individs utvikling. Et fôr beregnet på voksne dyr vil altså ikke være optimalt for en kattunge eller valp.

Jeg vil anbefale deg og se etter det riktige produktet til akkurat din kattunge eller valp i faghandelen eller hos din veterinær. Her vil du kunne finne et produkt som er tilpasset vekstkurven til akkurat ditt dyrs vekstkurve og utvikling.

Les mer om fôring av kattunger
Les mer om fôring av valper

Nøye sammensatte næringsstoffer

Royal Canin sine fôr til kattunger og valper er utviklet for å bidra med maksimal støtte til kattunge og valp fra den slutter og die moren sin og frem til katten er voksen. Hvert eneste næringsstoff, fra proteiner, fett og karbohydrater til vitaminer og mineraler, skal være til i riktig menge.

At det er for mye av et næringsstoff kan være like ille som at det er for lite av et næringsstoff. Tenk hvilken kunnskap og nøyaktighet som må ligge bak utviklingen og fremstilling av melkeerstatning til de helt unge kattungene og valpene.

Morsmelkeerstatningen til Royal Canin er beregnet på kattunger og valper som ikke har en mor, eller har en mor som av en eller annen grunn ikke har nok melk. Dette er et produkt som brukes under den mest sårbare perioden i et individs liv frem til de skal begynner å spise fast føde.

Et godt grunnlag

Det er hos det helt unge dyret du legger grunnlaget for et sunt og godt liv for kattungen og valpen. Ved å holde dyret ditt slankt og i god form vil du gi det de beste forutsetningene for et langt og godt liv.

Problemer med løs avføring?

Reduser stresset for det nye dyret hjemme hos deg. La det unge dyret bli vant til omgivelsene i sitt tempo. Om katten din skal være ute før den er et halvt år gammel, må den være under oppsyn. Helt unge katter kan ha vanskeligheter med å finne hjem igjen.

Bruk en ukes tid på å gå over til nytt fôr. Mage-, tarmsystemet skal ha tid til å tilpasse seg et nytt fôr.

Sjekk hva dyret tygger på inne og ute. Ha dyret på et begrenset område når det må være alene i starten. Dette skaper trygghet, og du er sikker på at det ikke spiser noe det ikke skal.

Få valpen eller kattungen sjekket av veterinær. Dette blir gjerne gjort sammen med den første vaksinen.

Lykke til med din nye valp eller kattunge!
24.
Publisert
NOVEMBER 2017

Sponset av
Royal Canin