Det kan være kaldt å være hund

I utgangspunktet er jeg en klar motstander av det å utstyre hundene med fancy klær, men av og til kan det være nødvendig å beskytte hundene litt ekstra mot vær og vind. Det kan være små valper, syke hunder, hunder med tynn pels, hunder med pels som det henger snøballer i og når regnet høljer ned.I utgangspunktet er jeg en klar motstander av det å utstyre hundene med fancy klær, men av og til kan det være nødvendig å beskytte hundene litt ekstra mot vær og vind. Det kan være små valper, syke hunder, hunder med tynn pels, hunder med pels som det henger snøballer i og når regnet høljer ned.

Nød lærer naken kvinne å spinne... Høstvalpen Aia har blitt ikledd en gammel topplue for bruk på en kald og sur høstdag. Foto: Rune Rustøen

Valper har dårlig beskyttelse

Mange valper har en elendig pels for bruk i vårt klima. Spesielt gjelder dette valper født på sendommeren, høsten og vinteren. Først når dekkhårene vokser ut i full lengde og underulla er tykk og varmende, for ikke å snakke om når valpen har fått pels på magen, først da er den utstyrt for norske forhold.

Valper som er i bevegelse holder som regel varmen, men når temperaturen går langt under 0 eller det blåser nordavind fra alle kanter, kan det være greit med litt ekstra beskyttlse selv på den lille tisseturen.

Colin er motebevisst og har iført seg et behagelig og varmende dekken i alpakkaull fra Pet shop girls. Foto: Ellen Getz Wold

Etter lufteturen er det svært viktig å tørke valpen godt og holde den varm mens pelsen tørker helt. Putt gjerne på et varmende dekken dersom den skal kjøre bil og pass på at valpens liggeunderlag både i bil og hjemme er helt tørt.

Regnet høljer ned, men de to firbeinte Chelly og Vezla er rimelig tørre på kroppen da de har fret regndekken på. De hadde også trengt sydvest for å holde de lange ørene tørre - men det finnes ikke på markedet (ennå)...

Når regnet høljer ned

Dersom du ikke ønsker å komme hjem med en klissvåt hund og du skal lufte hunden i bånd, kan det være greit å ha regndekken på. Dersom hunden har lang pels nedover beina finnes deg også hele regndresser med lange bein. Vel hjemme skal dekkenet av og våt pels skal tørkes.

Ikke la hunden ligge med et fuktig regndekken på i bilen, på hytta eller når dere kommer hjem. Dekkenet vil holde på fuktigheten da det ikke slipper dampen gjennom. For bruk i bil bør du i steden for ha et pustende dekken eller et dekken av filtet ull. Begge disse dekkene vil slippe den fuktige dampen ut og hjelpe hunden med å holde varmen.

For å få bort vannet fra underlaget i buret, bør du bruke et underlag som slipper gjennom fuktighet og så bruke aviser i bunnen av buret som trekker til seg fuktigheten og som kastes når du kommer hjem. Varmeteppe (vetbed) er suverent! Gamle fuktige tepper er gift for hunden!

Undersøkelser blandt tjenestehunder i politiet har vist at det å tørke hunden etter bruk og så la den ligge varmt, minsker faren for revmatisme og holder hunden frisk i høyere alder.

Sibbe - klar for oppdrag som redningshund

Snøballer til besvær

Enkelte raser har en pelskvalitet som danner snøballer med en gang det er 0 grader og nysnø. Å snauklippe hunden er en dårlig løsning av dette problemet. Dersom du ønsker å kunne gå lange turer, jakte med hunden, kjøre med den og lignende, uansett føreforhold, må du vurdere å gå til anskaffelse av en heldekkende kondomdress. Dressen sitter som malt på hunden, men kan rives opp dersom hunden jakter i busker og kratt.bartehund

20.november

Veldig fin blogg som er viktig å minnes jevnt og trutt!

bartehund

24.desember

Kjempe fin blogg!

Cavalier

20.november

Kjempe bra og nyttig blogg! :-D Enig i Helene- ! Jeg har lært så mye ting her på Hunden.no! : - D Å det er så bra når noen skriver nyttige blogger:)

sweets

23.desember

Flott blogg! :D

Helene-

20.november

Utroligbra blogg! jeg lærte faktisk mange ting jeg ikke visste her ;) denne bloggen burde folk virkelig ta seg tid til å lese! :)

AinaE

23.desember

ja dette var en bra blogg :) flott :)

Pirjo

20.november

Dette var bra og lærerikt! :) Takk! Vet at bartehundene også har lagd en god blogg om dette.