Fartsfylt hundesport

I en hastighet på over 60 km/t er lure coursing kanskje den mest actionpregede og fartsfylte konkurranseformen innen hundesportI en hastighet på over 60 km/t er lure coursing kanskje den mest actionpregede og fartsfylte konkurranseformen innen hundesport

Lure coursing er en form for hundesport der hundene jakter på en lokkehare. Sporten er derfor beregnet på de hundene som jakter med synet. Lokkeharen er vanligvis laget av en plastfille som henger i en trinse som trekkes i sikksakk rundt en bane. Banen er på en gressslette eller et jorde og er normalt mellom 800-1000 meter lang.

Lokkeharen styres av en pilot som tilpasser farten til de ulike rasene. Mynderasene dominerer sporten, men også podengo, faraohund og etnahund kan delta.

Whippetene Mocca og Pendahr Portobello klare til å løpe

Jakter med synet

– Mynderasene er såkalte sighthounds og det innebærer at de jakter ved synskontakt. Dette skiller seg fra de fleste andre jakthunder som først og fremst bruker luktesansen til å jakte. De jakter alt som rører på seg, også en plastfille, sier Henriette Karlsen. Hun konkurrerer med Whippeten Elli.

I lure coursing blir hundene sluppet mens filla er i fart og den blir styrt slik at hunden ikke klarer å ta igjen filla før den er i mål.

Hun forteller at i motsetning til hva mange tror er ikke filla satt inn med noe lukt for å trigge hundene til å løpe. De jakter simpelthen på det som beveger seg fort.

Myndene ble opprinnelig brukt til hetsjakt, det er en form for jakt der hundene løper etter byttet for å nedlegge det selv. Denne jaktformen er ikke lenger tillatt i Norge. Hetsende hunder jakter med synet og er bygget for stor fart og for å kunne ta krappe svinger i høye hastigheter. De løper inn og dreper byttet selv, for eksempel ble Whippet og Greyhound brukt til å fange hare og kanin. Lure Coursing skal simulere jakten disse hundene er ment for, men uten at noen kommer til skade.

– En myte er at hundene blir gale av dette og kun tenker jakt, men min erfaring er det motsatte. De får utløp for jakt- og løpelysten på lure coursingbanen og er derfor mer bedaglige ellers. Hunden min ga seg helt med å løpe etter og jakte på fugler etter at hun begynte med lure coursing, sier Karlsen.

Her setter de to hundene avgårde etter lokkeharen

Konkurrerer parvis

Hundene kan komme opp i en hastighet på imponerende 60- 70 km/t og de konkurrerer parvis på tvers av kjønn, men innenfor samme rase. Kriterier som bedømmes er jaktevne og entusiasme, fart, bevegelighet og utholdenhet.

– For å kunne konkurrere må hunden ha en løpslisens. Det får den ved å delta på treninger og løpe to godkjente testløp og deretter et lisensløp. Alle tre løpene må foregå med en støttehund. En annen hund av samme rase som allerede har lisens, sier Eirik Olsen som har whippeten Pendahr Portobello på 18 måneder. Han er i ferd med å ta lisens og mangler bare lisensløpet.

De fleste rasene må være over 18 måneder for å kunne ta lisens, men man kan delta på treninger før dette. Før hunden kan ta de tre lisensløpene må den være i fysisk god form og den må ha lært seg å jakte filla. Dessuten må hunden godta å løpe med munnkurv. Når hundene løper parvis løper de alltid med munnkurv for sikkerhetens skyld.

Saluki under sololøp på trening

Lure coursing-prøver

Utover jevnlige treninger holdes tre konkurranser i året i Norge. Eller lure coursing-prøver som det kalles. Den ene er en nasjonal konkurranse som holdes på våren, og de to andre er internasjonale konurranser. I Sverige er sporten større og der holdes det flere konkurranser, derfor velger mange å ta turen over grensen for å konkurrere der.

Ønsker du å lese mer om emnet eller har spørsmål om sporten kan du besøke Norsk Lure Coursing Komites nettside her  og facebookgruppen her

Les også om myndehunder på våre rasesider: greyhound, irsk ulvehund og skotsk hjortehund.naylawhipps

20.november

det ser så gøy ut! har veldig lyst til å prøve lure coursing, men vet ikke helt hvordan jeg skal få til det. Hvor er det treningsbaner osv? jeg bor i Oppland og her er ikke myndemiljøet stort, så hittil driver jeg kun med agility og lydighet med Nayla. men tror hun hadde likt å prøve LC :D

Victoria92

20.november

Jeg visste ingenting om denne grenen før en her inne fortalte meg det, utrolig stilig! Kjempe bra artikkel som setter en hundesport som ikke er sååå vanlig i alle kommuner og fylker :o) Jeg tenkte jeg skulle prøve å få vært med å tatt bilder på en trening i nærheten :o) Veldig bra artikkel!

TinkaC

20.november

Så spennende! Kjempebra artikkel :D viste knapt hva lure coursing var!

Bellare

20.november

Ein flott artikkel! Kunne ønske det var eit større LC miljø, for eg kunne svært gjerne tenkje meg å starte med LC når eg ein dag får meg Saluki. Desverre må eg kjøre 3 - 4 timar for å komme meg avgårde, mulig lenger også.